ЄУ планує спростити візовий режим.

Спрощення торкнеться видачі віз на короткотермінові поїздки.

 

 

Європейський парламент і Рада Євроунії у вівторок, 29 січня, досягли поки що не закріпленої офіційно угоди про новий візовий кодекс ЄУ. Він передбачає нові правила для коротких поїздок у Шенґенську зону (на термін до 90 днів у 180-денний період).

 

«Основна мета реформи – полегшити законні поїздки для туризму, торгівлі та бізнесу, одночасно вживаючи заходів для боротьби з нелегальною імміграцією», – йдеться в повідомленні прес-служби Європарламенту, яку цитує телерадіокомпанія  Deutsche Welle.

 

Заявку на отримання візи тепер можна буде подати за шість місяців до поїздки (раніше – тільки за три місяці), ціна візи збільшиться з 60 до 80 євро, і, нарешті, буде існувати прямий зв'язок між швидкістю й ціною візових послуг та готовністю країни, громадянину якої надають візу, до співпраці з ЄУ у сфері міґраційної політики. Брюссель особливо цікавлять зусилля, яких докладає країна в питанні прийому назад нелеґальних міґрантів.

 

Досягнуту неформальну угоду повинен затвердити Європарламент, після чого вона надійде на остаточне затвердження в Раду ЄУ. Зміни у візовому кодексі набудуть чинності через шість місяців після їхньої публікації в «Офіційному журналі» ЄУ.

30.01.2019