Головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Україна домагатиметься сплати "Газпромом" компенсації за паливо, котре Україна була змушена купувати на європейському ринку після недобросовісних дій РФ із транзитом газу минулого тижня.

 

Про це Вітренко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Переплату за імпортний газ у березні будуть компенсовувати не українці, а "Газпром"... Тепер "Газпром" має нам сплатити компенсацію за невиконання контрактних зобов'язань щодо поставки газу в березні, про що він вже був офіційно попереджений. За оперативними даними, середньозважена ціна газу від європейських постачальників у березні цього року перевищила ціну газу від "Газпрому" (після її зниження відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу) на 33,9%. Вся ця переплата буде виставлена "Газпрому" для компенсації", – зазначив Вітренко.

 

Комерційний директор "Нафтогазу" нагадав, що російський монополіст "підступно, без попередження" у період аномальних холодів, не виконав контрактні зобов'язання і не став імпортувати до України газ, хоча сам до того сам виставив за рахунок за березень, який "Нафтогаз" повністю і оплатив.

 

Відтак, додав Юрій Вітренко, Україна протягом доби повністю замістила очікувані "газпромівські" обсяги газу на газ від європейських постачальників.

 

При цім Юрій Вітренко відкидає закиди в тому, що НАК або неналежним чином підготувалася до зими, або занадто понадіялася на Росію. "Ми вже пояснювали, чому не "підстрахувалися". Зокрема через те, що ціни на газ у Європі у ті конкретні дні доходили до 1 тис. дол. за тис. куб. м (а іноді і перевищували), і якщо б ми купували газ на ті дні "для підстраховки", то вся вартість газу лягла б нам на збитки, які б нам ніхто не мав компенсувати. Тому ми і не купували по 1 тис. дол.", – пояснив Вітренко.

 

Представник НАК констатував, що для України ситуація була складною, "але ми гідно з неї вийшли". "Для Росії картина виглядає іншою. Не продали свій газ (який їм дівати нікуди). Мають тепер ще й компенсувати нам збитки. Показали світові свою ненадійність як постачальника газу. І що газ використовується Росією як політична зброя. Ну, і що до України принаймні нинішня влада Росії може ставитися тільки як до колонії – бо як тільки міжнародний арбітраж наближає контрактні відносини між "Газпромом" та "Нафтогазом" до європейських норм, то вони відразу стають "невигідними" для Росії", – зауважив Вітренко.

 

05.03.2018