Містянам презентували збірку есеїв про паліативну допомогу.

 

У бібліотеці Івано-Франківського національного медичного університету відбулася презентація проекту «Parasol» на тему смерті та останнього періоду життя невиліковно хворих, пише Курс.

 

Керівник соціального арт-проекту «Parasol» Анастасія Євдокімова розповіла, що його реалізують у семи регіонах України, у кожному з яких проводять презентації. На її думку, соціальне мистецтво не може вирішити проблеми, але може розповісти про неї.

 

«Ми говоримо про цю проблему, ми випустили книжку – збірку оповідань та есеїв «Parasol». 14 письменників, журналістів, блогерів, а також є художники, які долучилися до того, аби розповісти, що таке паліативна допомога, що таке боротьба за життя, боротьба зі смертю. Насправді книжка не так про смерть, як про життя. Це історія про покращення життя людини на цьому останньому етапі і про те, як його полегшити»,  пояснила Анастасія Євдокімова.

 

Івано-Франківська область – серед лідерів в Україні з надання паліативної допомоги. Головний лікар обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірина Слугоцька каже, що зараз на Прикарпатті намагаються створити певну систему: вже є хоспіс, де стаціонарно надають допомогу, а також уже рік діє виїзна консультативна бригада з надання паліативної допомоги невиліковно хворим дітям.

 

За словами медика, в області смертність від онкозахворювань становить близько 16 тис. людей на рік. Потреба в паліативній допомозі є у близько 12 тис. пацієнтів, однак її можуть отримати лише 2 тисячі хворих.

29.05.2017