Астрохімія: чи життя почалося в космосі?

 

Чи могли в космосі відбутися хімічні реакції, що призвели до виникнення будівельних блоків життя – амінокислот? Хіміки з Рурського університету у Бохумі (Німеччина) взялися відповісти на це питання, відтворивши в лабораторії умови, які, ймовірно, існують на кометах.

 

Згідно з поширеною теорією, будівельні блоки життя не виникли на Землі, а були занесені з космосу під час бомбардування нашої планети кометами у ранній період її історії. Як такі складні речовини могли утворитися в космосі? Це взялася досліджувати команда хіміків під керівництвом професора Вольфрама Сандера.  

 

Окрім кисню та водню, крижане ядро комет містить азот і вуглець, тобто всі елементи, з яких складаються амінокислоти. Ймовірним попередником амінокислот у космосі може бути молекула гідроксиламіну (NH2OH), яка складається з одного атома азоту, одного кисню і трьох водню. Досі, однак, не вдавалося перевірити це в космічних умовах.

 

Аспірант з Рурського університету Єтседав Цеґав поставив експеримент, щоби визначити, чи в космосі взагалі могла б ця молекула сформуватися. У лабораторії він відтворив умови, в яких знаходиться лід в ядрі комети. У ньому він з’єднав аміак (NH2) і кисень та піддав їх дії високоенергетичної радіації, яка є у космосі. За допомогою спеціальної інфрачервоної спектроскопії він спостерігав за реакціями в досліджуваному зразку.

 

Як виявилося, гідроксиламін таки вдалося створити в експерименті. Однак спершу він був непомітний, адже поверх зв’язків гідроксиламіну в інфрачервоному спектрі виявилися зв’язки інших молекул. Лише коли Цеґав нагрів зразок, ці субстанції випарувалися, і він зумів ідентифікувати гідроксиламін.

 

Отже, гіпотетично така молекула може сформуватися у кризі комети в космосі. Вчений припускає, що досі за нею не шукали з використанням правильних методів.

 

Astrochemistry: How life may have begun in space

ScienceDaily, 10/04/2017

Зреферував Євген Ланюк

14.04.2017