Герберт Макмастер визначив Росію як ворога США.

Така заява радника американського президента з питань безпеки пролунала на засіданні Ради національної безпеки Сполучених Штатів.

 

 

Окрім того, Макмастер виступив на захист світового порядку, який було встановлено після Другої світової війни, заявивши про необхідність збереження миру і безпеки.

 

Радіо VOA, подаючи сюжет про це засідання Ради національної безпеки, зауважило, що такі висловлювання Макмастера розходиться з позицією щодо Росії його попередника на посаді Майкла Флінна, котрий виступав за зближення з Москвою.

 

Водночас експерти зауважили, що Макмастер, заявивши про необхідність тісної співпраці з Європейською Унією та НАТО, ніби заперечив слова головного стратега Білого дому Стіва Беннона, котрий називав ЄУ «щербатою конструкцією» і висловився за зміцнення зв'язків з окремими європейськими країнами.

 

Щобільше, генерал-лейтенант Макмастер фактично зробив зауваження своєму шефові – президентові США Дональдові Трампу. У виступі на засіданні Ради він застеріг від використання висловів на кшталт «радикальний ісламський тероризм» (який часто використовує сам Трамп) – на переконання Макмастера, такі висловлювання не допоможуть Вашингтону в спілкуванні з союзниками з метою розгромити терористичні угруповання. Він стверджує, що ця фраза є некоректною, оскільки такі терористичні організації, як «ісламська держава», являють собою перекручення ісламу, тобто є, таким чином, неісламським.

 

Нагадаємо, що Дональд Трамп призначив Герберта Макмастера своїм радником із питань безпеки 20 лютого замість Майкла Флінна, котрий пішов у відставку з цього поста після того, як вибухнув скандал навколо його обговорення санкцій проти Росії з послом РФ Сергієм Кисляком. Флінн також ввів в оману з цього питання віце-президента Майка Пенса, якому заявив, що ніколи не обговорював з Кисляком проблему обмежувальних заходів проти Москви.

26.02.2017