Гакери викрили аґентів Затуліна на антиукраїнських акціях у Польщі.

 

Українські гакерські спільноти "Кіберхунта" і "Український кіберальянс" заявили про проникнення до поштової скриньки проросійського аналітика з Білорусі Олександра Усовського, який співпрацював із депутатом Госдуми, директором Інституту країн СНД Костянтином Затуліном і займався організацією у Польщі антиукраїнських конференцій і вуличних заходів, а також намагався втягнути до співпраці польські парламентські партії.

 

Про це пише видання InformNapalm.

 

Гакери заявляють про те, що мають файли із жорсткого диска комп'ютера Усовського, а також "дамп" його поштової скриньки alvarus@list.ru. На підтвердження вони виклали відеофакт проникнення до поштової скриньки та сторінки у Facebook, а також копію його білоруського паспорта.

 

"Українські читачі можуть пам'ятати його як затятого любителя "русского міра", історика, письменника і публіциста, котрий часто публікувався на сайті проекту Віктора Медведчука "Український вибір". Українські гакери отримали доступ до його комп'ютера і протягом декількох місяців контролювали всю його переписку", – коментує InformNapalm.

 

Співпраця Усовського з Костянтином Затуліном почалася у 2014 році, а активна фаза припадає на кілька останніх місяців. Зовсім недавно, у січні, білорус зустрічався з Затуліном у Москві й обговорював із ним ідеї антиукраїнських акцій.

 

Ну а перед тим, як прокласти місток до Інституту країн СНД, Усовський намагався утвердитися як керівник організації "Східноєвропейська культурна ініціатива" (Východoeurópska kultúrna iniciatíva), котру зареєстрував у Словаччині в кінці 2013 року. Білорус навіть цікавився інформацією, чи може отримати грант європейських структур на кілька своїх сайтів, "з допомогою котрих ми інформуємо мешканців Росі і Білорусі про Польщу, Словаччину, Угорщину і Чехію". (Характерний момент: вочевидь, Усовський дуже слабує на жагу до грошей, бо свої напрацювання щодо антиукраїнських акцій у Польщі супроводжує детально розписаними кошторисами і гонорарами; при цім відколи Затулін почав прислухатися до роботи Усовського, то бюджети проектів постійно ростуть).

 

З часом Усовський набуває зв'язків у Східній Європі. В одному з листів Затуліну він звітує, що його колеги із "Табору Великої Польщі" (Obóz Wielkiej Polski) провели переговори з керівництвом парламентської партії PSL (Polskie Stronnictwo Ludowe) щодо включення до своїх виборчих списків представників цієї націоналістичної польської організації, "що дозволить створити у польському Сеймі проросійську групу депутатів" (вкінці примітка: "Потрібна сума для цього – 285 тисяч євро. Вирішувати треба ХУТКО").

 

Олександр Усовський зацікавив Костянтина Затуліна ідеєю так званого "Дискусійного клубу" в Польщі, котрий допоможе просувати над Віслою російські інтереси. В якийсь час Усовський виношував намір залучити до цього парламентські PSL і Kukiz’15. "Під час дискусії ми розробимо єдині принципи щодо української ситуації – в котрих декларуємо своє абсолютне несприйняття чинної київської влади і відмову від будь-якої співпраці з режимом, який асоціює себе з ОУН-УПА", – аґітував білоруський русофіл.

 

На його думку, проросійські депутати мали би вийти у польському парламенті з ініціативою заморожування дипломатичних взаємин із Україною, "поки Порошенко публічно не покається за злочини УПА на Волині, не принесе вибачень польському народові за вбивство невинних людей і не оголосить ОУН і УПА злочинними організаціями".

 

Усовський пропонував, щоб "Дискусійний клуб" просував ініціативу з взяттям розписок від українців, які мешкають у Польщі ("ОУН-УПА – злочинні організації, Волинська різанина – геноцид"). Аналітик-грошолюб хотів, щоб ці розписки стали обов'язковими при прийнятті українців на роботу.

 

Посіпака просив на організацію клубу в Росії 74 тис. євро. Згодом виникла ідея взяти до співфінансистів польські партії. Проте, наприклад, партія Kukiz’15 відповіла Усовському, що може долучитися до фінансування лише за умови розширення порядку денного для такого клубу: партія Павела Кукіза пропонувала дискутувати також про заборону ГМО в Польщі, скасування дотацій церкві, зменшення податків. Нібито була згода на фінансування і від епатажного Януша Корвіна-Мікке. А на якомусь етапі інтерес до цих круглих столів продемонстрували і політики правлячої партії "Право і справедливість".

 

Олександр Усовський також працював над організацією вуличних акцій у Польщі. Так, 5 березня "Табір Великої Польщі" і KORWIN нібито планували мітинг "проти української агресії на Донбасі", йшлося також про проведення згодом маршу пам'яті жертв Волинської трагедії й акції на підтримку російської юрисдикції над Кримом.

 

Також Усовський виношував ідею конкурсу документальних фільмів "Моя Росія" у Східній Європі (кошторис: 46 тис. євро).

 

"У Східній Європі активно діють проросійські недержавні організації, котрі під виглядом культурних, дискусійних й аналітичних майданчиків аналізують ситуацію з метою проведення проросійських акцій... А потім несподівано по всій Польщі проходять антиукраїнські акції, які одночасно в Україні хтось підігріває вандалізмом польських захоронень", – прокоментували в InformNapalm'і.

 

22.02.2017