МЗС вказало послові Німеччини про неприпустимість заяв щодо виборів на Донбасі.

 

Міністерство закордонних справ України викликало посла Німеччини Ернста Райхеля на бесіду з приводу його заяв про можливість проведення виборів на Донбасі без виведення російських військовиків.

 

"Під час зустрічі німецькому дипломату було наголошено на неприпустимості проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ. Було підтверджено чітку і послідовну позицію України, що такі вибори мають відбуватися лише після виведення з України підрозділів російських збройних сил, а також створення таких безпекових передумов, які б уможливили проведення на Донбасі вільних і демократичних виборів з дотриманням стандартів ОБСЄ та українського законодавства", – заявили в МЗС.

 

Водночас у міністерстві склали подяку зусиллям офіційного Берліна, у тому числі у нормандському форматі, "спрямованих на повернення миру на Донбас та припинення російської агресії проти України".

 

Як писав Z, Ернст Райхель заявив в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", що вибори у окупованих районах Донецької та Луганської областей можуть відбутися і без виведення російських військ. "Безсумнівно, вибори повинні відбутися у тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам. Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор", – заявив посол Німеччини.

 

08.02.2017