Посол Німеччини вважає за можливе провести вибори на Донбасі при російській армії.

 

Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що вибори у окупованих районах Донецької та Луганської областей можуть відбутися і без виведення російських військ.

 

Таку думку Райхель висловив у інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

 

"Якщо українська сторона наполягає на тому, щоб провести вибори після того, як вона повністю візьме під контроль ситуацію у Донецькій і Луганській областях, тоді це означає, що Росія повинна виконати майже всі ті положення, які від неї залежать, і тільки після цього почнеться виконання важливих для Росії вимог. Без сумніву, це досить складно собі уявити – проведення місцевих виборів без забезпечення безпеки. Але я переконаний, що це не є чимось неможливим, все залежить від умов", – сказав амбасадор.

 

При цім Райхель вдався до історичних аналогій із Німецькою Демократичною Республікою. "Останні парламентські вибори в НДР, які повинні були замінити комуністичний режим, відбулися у присутності західної групи радянських військ і при тодішньому комуністичному режимі у НДР. Але вибори призвели до його зміни. Я звичайно ж не стверджую, що ситуація на Донбасі ідентична, я просто хочу сказати, що все залежить від обставин. Тому ми повинні зробити обставини такими, щоб вибори стали можливими", – закликав посол.

 

Відповідаючи на питання про маркери, котрі би підтверджували можливість проведення виборів, Ернст Райхель сказав: "Безсумнівно, вибори повинні відбутися у тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам. І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, отже, такі вибори не можуть відповідати стандартам. Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор".

 

07.02.2017