Суддю Солом'янского суду звільнили з-під варти.

 

Галицький районний суд Львова відмовив детективам Національного антикорупційного бюро у арешті судді Солом’янського районного суду Києва.

 

Як писав Z, суддю затримали 27 січня на місці злочину при одержанні $22 тис. неправомірної вигоди.

 

Львівський суд обрав судді запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. НАБУ називає таке рішення "неприйнятним".

 

"Ухвалюючи рішення, суддя Галицького районного суду мотивував його публічним зверненням Вищої ради правосуддя [щодо притягнення суддів до кримінальної відповідальності], яке не має жодної юридичної сили. Натомість норми законів та Конституції України, усталена практика арешту суддів, затриманих під час скоєння тяжких злочинів вже після набуття чинності судової реформи, повністю проігноровані", – зазначили у НАБУ.

 

Бюро вважає, що рішення львівської Феміди "cуперечить букві і духу судової реформи".

 

Адвокат Роман Маселко пояснив, що суд відмовив у арешті затриманого через відсутність спеціальної згоди Вищої ради правосуддя.

 

"Це перші результати тиску на суддів від Вищої ради правосуддя, яка "звернула увагу слідчих суддів на необхідність" відпускати таких суддів, якщо на арешт немає згоди ВРП. А як інакше міг вирішити суд, якщо ВРП, яка призначає і звільняє суддів, по суті, дала таку вказівку? Ви спитаєтесь: а чому ж НАБУ не взяло згоди у ВРП ? А ви пробували взяти таку згоду у суботу чи неділю А КПК дає лише 60 годин з моменту затримання на подачу до суду клопотання про запобіжні заходи", – обурюється адвокат на своїй сторінці у Facebook.

 

30.01.2017