Юхновський про бюджет-2017: Де тут наука, трясця його матері?!

 

Герой України, академік Ігор Юхновський розкритикував проект бюджету 2017 року через відсутність належного фінансування науки.

 

Про це Юхновський заявив на засіданні колеґії Львівської ОДА, де обговорювалося прогнозовані показники бюджету Львівщини на наступний рік, інформує ZIK.

 

"Я хочу протестувати проти того, що у програмах державного бюджету немає статті «наука». Ніхто не буде дивитись на Україну, як вона страждає з Росією, яка там у нас заробітна плата. Але всі будуть дивитись на Україну щодо того, яка її наука. Людський капітал є найважливіший серед усіх капіталів держави. Він характеризується своїм інтелектом. Інтелект вражає науковими досягненнями. Наші наукові інститути не діють, тому що у бюджеті немає зовсім цієї статті", – наголосив Юхновський.

 

Звертаючись до прем'єр-міністра, академік додав: "Кожна мудра людина має дбати про те, щоби наука була високою, щоб освіта була кваліфікованою, щоб робітники і майстри були кваліфікованими. Але це все дається через науку. Де тут є наука, трясця його матері?!".

 

Також Юхновський передбачає, що збільшення мінімальної зарплатні до 3,2 тис. грн. спричинить зростання інфляції. "Підняття мінімальної заробітної плати автоматично збільшить інфляцію, ціни і через певний час зменшить вартість гривні, зменшить вартість заощаджень людей у банках. Тобто збільшення мінімальної заробітної плати має дуже сильний від'ємний ризик, особливо у неорганізованому суспільстві", – наголосив Юхновський.

 

На думку академіка, мінімальну заробітну плату треба піднімати "піками" – для певного прошарку суспільства, для певних спеціальностей. "Це треба робити послідовно і дуже обережно. І дивитися на інфляцію, як вона зростає", – підкреслив Юхновський.

 

08.12.2016