Довгий підтвердив автентичність запису розмови з Онищенком.

 

Народний депутат із групи "Воля народу" Олесь Довгий підтвердив інформацію, що мав зустріч із депутатом-утікачем Олександром Онищенком у Англії та Італії й говорив із ним про способи вийти з кримінальних справ в Україні.

 

Напередодні Онищенко оприлюднив запис своєї лондонської розмови з Довгим, назвавши Олеся "посланцем Порошенка". Онищенко стверджує, що то лише перший запис із його "фонотеки", і нардеп має цілу течку компромату проти президента України.

 

Олесь Довгий сказав у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна", що "прекрасно пам'ятає" розмову, запис котрої оприлюднив Онищенко.

 

"Запис я не слухав і слухати не планую, адже прекрасно пам'ятаю ту розмову, її передісторію та обставини", – сказав Довгий.

 

За словами нардепа, один із контактів із Онищенком відбувся в Італії, коли він, Довгий, перебував на вакаціях. "Він розповідав багато всілякого, та я точно пам'ятаю, що мене зачепило за живе те, що звинуваченою у його справі була мати", – пригадав Олесь.

 

Пізніше Онищенко з Довгим зустрілися у Лондоні, і молодий нардеп справді обговорював зі своїм колеґою можливості виходу з-під кримінальної справи. Сьогодні Онищенко трактує це як спроби Порошенка шантажувати його з метою отримання політичної вигоди та фінансового визиску. "Загалом, усе, що я сказав, зводиться до простої тези – поверни гроші до бюджету, і спи спокійно", – пригадує Довгий.

 

Перший із записів Онищенка оприлюднило видання strana.ua. Інтернет-сайт, засновником котрого є колишній редактор газети "Сєгодня" Ігор Гужва, виступає головним "промоутером" скандалу в державі. Онищенко стверджує, що Порошенко організовував підкуп депутатів у Верховній Раді і "замовляв" кампанію проти Арсенія Яценюка. Депутат, звинувачений Антикорупційним бюро у наживі на компанії "Укргазвидобування", стверджує, що записував свої розмови і з самим президентом.

 

Розповідаючи про свою зустріч із Довгим у Лондоні, Онищенко згадує: "Суть розмови зводиться до зустрічної пропозиції: Довгий від імені влади пропонує, щоб усю відповідальність у кримінальній справі взяла на себе моя мати. Плюс до того, я мусив би сплатити у бюджет крупну суму при укладенні угоди зі слідством".

 

Перш ніж дійшло до оприлюднення записів, Служба безпеки України "накинула" Олександрові Онищенку звинувачення у державній зраді. СБУ стверджує, що нардепа з "Волі народу" завербували російські спецслужби, і той готує акції з дестабілізації становища в Україні.

 

07.12.2016