Державне обвинувачення назвало покази Януковича брехливими.

 

Представники державного обвинувачення у судовому процесі над винуватцями розстрілів на Майдані вважають, що Віктор Янукович дав неправдиві свідчення під час свого відеодопиту, і прокуратура може довести цю брехню документально.

 

Таку заяву зробив начальник відділу департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Олексій Донський, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"На конкретні запитання він не відповідає... Згідно з законом, він спочатку має відповісти на запитання сторони захисту, потім озвучити свою промову, тому питання ставимо ми – звинувачення. Він давав або ж неправдиву відповідь, або ж відмовлявся відповідати", – сказав Донський.

 

Прокурор пояснив, що завданням обвинувачення було показати неправдивість свідчень Януковича шляхом оголошення запитань. "Я думаю, нам вдалося це зробити. Він не зміг конкретно пояснити жодної обставини стосовно подій, щодо яких йому ставили запитання... Я думаю, ніхто з нас не отримав відповіді на запитання, як він 23 лютого о 3:51 ранку потрапив у Єйськ, що в РФ, звідки його вже військовим літаком назад повертали до Криму. Також ми не отримали відповіді на запитання з приводу того листа про введення російських військ (1 березня 2014 року Янукович звернувся до Путіна з закликом "використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України", – "Z"). А це для нас було дуже важливим, тому що події 20 лютого і цей лист – взаємопов’язані, там був спільний задум", – заявив Донський.

 

Представник Генпрокуратури також зазначив, що сторона звинувачення має документальні докази, що екс-президент надавав недостовірну інформацію. "Все те ключове, про що ми хотіли запитати – ми або не отримали відповідь, або ж відверто брехливі відповіді, зокрема щодо Суркова. Вони із Сурковим зустрічалися в Межигір'ї, у нас є конкретний день і час. Янукович стверджує, що контактів із Сурковим у нього не було. Це неправда. У нас є всі матеріали, щоб підтвердити це. І процесуальним способом, коли треба буде оцінити цей допит, ми доведемо, що він недостовірний, і відповіді на наші запитання недостовірні", – запевнив представник прокуратури.

 

Під час допиту у екс-президента також питали про численні контакти з Віктором Медведчуком – та екс-президент залишив це без своїх коментарів.

 

"Встановлено щонайменше 54 телефонних контакти між вами і Медведчуком в період грудень 2013 – лютий 2014 року", – сказав прокурор під час судового засідання.

 

"20 лютого 2014 року в період між 8:56 і 8:58 – тобто перед тим часом, коли почалися масові розстріли протестувальників співробітниками міліції – зафіксовано 3 вихідних дзвінки з вашого особистого мобільного телефону російському абоненту... Після чого о 8:59 ви зі свого мобільного телефону... здійснили дзвінок на телефон Медведчука... тривалість контакту становила 144 секунди", – розповів прокурор.

 

За його словами, після цього о 9:11 був ще один дзвінок з іншого номера телефону Януковича на номер Медведчука.

 

Янукович сказав: "У мене телефонів особистих не було. Телефони для зв'язку завжди були у моїх помічників. Якщо і були ці розмови, то, швидше за все, моїх помічників з ким завгодно. Тому я не пам'ятаю".

 

Окрім того, слідчі "притиснули" Януковича запитаннями про його переговори із тодішнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, повідомляє журналістка Ольга Худецька. Одна з розмов відбулася 20 лютого між 8:24 та 8:29 – прямо перед початком розстрілів. Відповідаючи на питання обвинувачення про зміст цієї розмови, Янукович сказав: "Не пам'ятаю".

 

28.11.2016