Білорусь оприлюднила аудіо з погрозами екіпажу літака українським диспетчером.

 

Білоруська "Аґенція телевізійних новин" оприлюднила запис розмови між екіпажем літака "Бєлавіа" та українським диспетчером, котра відбулася 21 жовтня, коли українська сторона змусила пасажирський лайнер повернутися в аеропорт Жуляни на примусову посадку.

 

На записі зафіксовано, як диспетчер дає вказівку екіпажеві повертатися до Києва, інакше українська сторона залучить бойову авіацію для перехоплення.

 

Нагадаємо, компанія "Бєлавіа" 21 жовтня повідомила, що "Боїнг 737-800" був змушений повернутися в аеропорт "Жуляни", отримавши вказівку про примусову посадку від українського диспетчера за 50 кілометрів до входу у повітряний простір Білорусі. "Також було заявлено, що у випадку невиконання команди у повітря підіймуть винищувачі", – повідомили у "Бєлавіа".

 

Білоруський перевізник поінформував, що після посадки українські правоохоронні органи зняли з літака одного з пасажирів (громадянина Вірменії). Після дозаправки "Боїнг" вилетів у Мінськ. Згідно з інформацією "Бєлавіа", цього пасажира відправили до Мінська наступним рейсом.

 

Начальник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук заперечив інформацію про погрози винищувачами. За його словами, літак повернули з міркувань національної безпеки. "Літак вже якийсь час перебував у повітрі. На вимогу авіадиспетчера цей борт спокійно зробив відповідні маневри і приземлився в аеропорту, де були проведені необхідні заходи перевірки, щоб переконатися, що будь-яка загроза національним інтересам України, та національній безпеці нашої держави локалізована", – сказав Ткачук.

 

За неперевіреною інформацією, тим пасажиром, заради котрого повертали літак, був проросійський журналіст і блоґер Армен Мартиросян.

 

04.11.2016