МЗС Білорусі висловило Україні протест через примус до посадки літака.

 

Міністерство закордонних справ Білорусі висловило протест Україні у зв'язку з примусовим поверненням українськими компетентними службами літака компанії "Бєлавіа", котрий здійснював переліт маршрутом Київ-Мінськ 21 жовтня.

 

Ноту протесту вручили тимчасовому повіреному у справах України у Білорусі Валерію Джигуну, інформує прес-служба відомства.

 

МЗС Білорусі очікує офіційних вибачень і вимагає компенсації всіх фінансових збитків для національної компанії.

 

Компанія "Бєлавіа" 21 жовтня повідомила, що "Боїнг 737-800" був змушений повернутися в аеропорт "Жуляни", отримавши вказівку про примусову посадку від українського диспетчера за 50 кілометрів до входу у повітряний простір Білорусі. "Також було заявлено, що у випадку невиконання команди у повітря підіймуть винищувачі", – повідомили у "Бєлавіа".

 

Білоруський перевізник поінформував, що після посадки українські правоохоронні органи зняли з літака одного з пасажирів (громадянина Вірменії). Після дозаправки "Боїнг" вилетів у Мінськ. Згідно з інформацією "Бєлавіа", цього пасажира відправили до Мінська наступним рейсом.

 

Начальник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук заперечив інформацію про погрози винищувачами. За його словами, літак повернули з міркувань національної безпеки. "Літак вже якийсь час перебував у повітрі. На вимогу авіадиспетчера цей борт спокійно зробив відповідні маневри і приземлився в аеропорту, де були проведені необхідні заходи перевірки, щоб переконатися, що будь-яка загроза національним інтересам України, та національній безпеці нашої держави локалізована", – сказав Ткачук у інтерв'ю телеканалу "112-Україна".

 

За неперевіреною інфомацією, винуватцем інциденту став проросіський журналіст і блоґер Армен Мартиросян.

 

22.10.2016