Клімкін вимагає дати доступ місії ОБСЄ до доріг і залізниці на кордоні з РФ.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін виступає за розширення мандату місії ОБСЄ для повного контролю за українсько-російським кордоном. Зі його слів, це є складовою безпекової компоненти мінських домовленостей, без дотримання котрої українська сторона не візьметься за політичну частину зобов'язань.

 

Про це Клімкін сказав в інтерв'ю "5 каналу", коментуючи підсумки переговорів "нормандської четвірки" у Берліні.

 

"Я вважаю, що спочатку має бути чіткий безпековий блок, який має передбачати реальну тишу, але одночасно також обов'язково повний доступ спеціальної моніторинґової місії ОБСЄ до всієї території Донбасу і до, звичайно, неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону", – зазначив Клімкін.

 

"Другий момент має полягати в тому, що ми маємо погодити мандат і домовитися про основні параметри місії, яка буде забезпечувати безпеку виборів. І третій момент: ми маємо домовитися, яким чином буде відбуватися виведення реґулярних російських військ, найманців і зброї. Без таких домовленостей починати виконання політичного блоку, зокрема закону про вибори, сенсу, звичайно, жодного немає, адже це просто леґітимізує сьогоднішній російський протекторат на Донбасі", – наголосив міністр.

 

Клімкін додав, що потім мають бути здійснені ще кілька безпекових кроків для того, щоб створити реальний простір для безпекової ситуації на Донбасі. "І коли ОБСЄ реально нам скаже, що така безпека там наявна, можна переходити, звичайно, до практичних кроків, дати виборів. От саме така логіка має бути закріплена в дорожній карті", – зауважив Клімкін.

 

Щодо українсько-російського кордону, то Павло Клімкін сказав: "Контроль над кордоном має встановлюватись у два базові етапи. Перший – це моніторинґ з боку ОБСЄ. І у нас є чітка логіка і план з ОБСЄ, яким чином це має робитись: це, по-перше, встановлення баз ОБСЄ вздовж кордону одночасно з розміщенням відеоспостереження, причому і нічного спостереження, на всіх ключових дорогах і залізницях. Другий момент – групи ОБСЄ мають бути розміщені на всіх пунктах перепуску з нашої сторони кордону. І третій момент – ОБСЄ з цих баз має контролювати ділянки між цими пунктами перепуску. А на другий день після виборів контроль над кордоном має бути повернутий нам безпосередньо".

 

21.10.2016