ВР ухвалила «Декларацію пам'яті та солідарності».

 

Верховна Рада підтримала "Декларацію пам'яті і солідарності", розроблену парламентарями Сеймасу Литви, Сейму Польщі та ВРУ.

 

Текст заяви підтримали 243 народні депутати, повідомляє офіційний портал ВР.

 

Очікується, що в четвер цю декларацію схвалить і Сейм Польщі.

 

Щодо Литви, то з тамтешнім парламентом виникли певні труднощі. Як пояснила голова парламентського комітету з закордонних справ Ганна Гопко, голосування в Сеймасі відкладається через те, що країна проводить вибори і нинішній склад парламенту вже не може збиратися на пленарні засідання. Доведеться чекати грудня, поки зберуть нове скликання, інформує Ліга.net.

 

Як писав Z, у декларації заявлено, що вона покликана "віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх аґресорів, що намагались знищити нашу незалежність".

 

"Ми привертаємо увагу до того факту, що пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року, укладений поміж двома тоталітарними режимами – комуністичним Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, призвів до вибуху 1 вересня Другої світової війни, спричиненої аґресією Німеччини, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз. Наслідком тих подій була окупація Польщі Німеччиною і Радянським Союзом, a в 1940 році – совєтська окупація Литви, Латвії i Естонії. Наслідком цього стали масові репресії проти наших народів. Ті події призвели також до ухвалення у Ялті в 1945 році рішень, які розпочали новий етап поневолення всієї Східної і Центральної Європи, що тривав півстоліття", – йдеться у декларації.

 

Парламентарі нагадують про те, що "кволість міжнародної реакції на ескалацію перед Другою світовою війною тоталітарних і шовіністичних ідеологій, відсутність належної реакції на порушення з боку аґресорів міжнародного права, а також політика поступок заохотили комуністичний і нацистський режими до аґресії, а в результаті – до розподілу Європи".

 

"Ми пам'ятаємо про боротьбу литовських, польських і українських національних сил антикомуністичного та антинацистського руху опору, які створили моральну основу для повернення незалежності наших держав. Ми віримо у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень та необхідність стримування сил, які ведуть до суперечок в наших державах", – зазначено в декларації.

 

"Закликаємо народи всієї Європи пам'ятати про причини і наслідки Другої світової війни, а також докласти спільних зусиль з метою захисту безпеки і свободи", – підсумовується у заяві.

 

20.10.2016