Рубати ліс по-новому

 

 

На вівторковому (27 вересня) засіданні сесії Львівської обласної ради за результатами діяльності робочої групи щодо ведення лісового господарства депутати ухвалили рішення з назвою «Про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області».

 

За допомогою цього документа депутати сподіваються змінити підхід до вирубів дерев і посилити відповідальність за порушення у лісівництві. Водночас ухвалили й кадрові рішення. Керівник «Галсільлісу» Петро Пешко написав заяву на звільнення, а рада висунула вимогу звільнити керівників підрозділів «Галсільлісу» в Миколаївському та Золочівському районах. Також депутати звернулися до Міноборони з рекомендацією звільнити керівників військових лісових господарств та до Держлісаґентства щодо звільнення директора Буського лісгоспу Романа Дудича.

 

Про зміни в лісовій галузі Львівщини Z поговорив з керівником робочої групи, заступником голови Львівської облради Володимиром ГІРНЯКОМ.

 

 

- Сьогодні обласна рада ухвалила низку рішень за пропозиціями робочої групи, яку Ви очолювали. Ця група продовжуватиме свою роботу й надалі?

 

- У прийнятих сесією рішеннях є кілька важливих моментів. Перше — призначення керівників підприємств лісової галузі на відкритих конкурсах. Другий пункт стосується проблеми масового всихання сосни, третій пункт — посилення відповідальності за порушення лісового законодавства.

 

Ще один важливий пункт — визначення підрядників, які рубають ліс виключно на конкурентних засадах, крім того — продавати деревину тільки конкурсним способом через біржу.

 

Також підприємства мають відійти від практики суцільних рубок і запроваджувати природний підхід до вирубки лісів.

 

Щодо кадрових рішень, то ми сьогодні вирішили, що у максимально оперативні терміни проводимо конкурс на заміщення вакантних посад. Тим більше, що керівник нашого комунального підприємства написав заяву на звільнення, щоправда, з грудня, але я думаю, що ми до того часу проведемо конкурс і з першого січня призначимо нову людину.

 

Що ж стосується робочої групи, то я вважаю, що сьогодні вона припинила свою роботу, бо наше завдання полягало в тому, щоби підготувати проект рішення та винести його на розгляд сесії. Надалі постійна комісія з питань екології обласної ради буде контролювати виконання рішень, підготовлених робочою групою.

 

- Пильна увага до лісової галузі спричинена тільки зловживаннями та незаконними вирубами? Чи  були ще інші аспекти?

 

- Йдеться не лише про порушення законодавства. Це колосальна галузь, в якій працює близько 50 тисяч осіб, де є колосальні обороти, є порушення, але також є багато політики.  Ми працювали півтора місяця і напрацювали ґрунтовний проект рішення, а тепер питання в тому, щоби його було виконано.

 

- Як буде втілюватися відхід від суцільних вирубів?

 

- У рішенні зазначено — перехід від суцільних вирубів до найбільш наближених до природних. Тобто не рубати суцільно два–п'ять гектарів, а на цій території проводити вибіркові рубки та проводити заліснення. Це важче робити, але його можна досягнути.

 

Як це буде проводитися? Є організації, які надають право на рубки лісу, і вони мають це питання контролювати. Що стосується «Галсільлісу», то ми будемо безпосередньо впливати на процес, а крім того, ми звернулися до Державного аґентства з питань лісових ресурсів з чіткими пропозиціями щодо зміни підходу до рубок лісу. Там зараз нове керівництво, вони так само розуміють, що потрібні зміни і що за цим — майбутнє.

 

- Частиною нелеґальної сторони цього бізнесу є нелеґальні пилорами. Що робити з ними, адже це реально сотні підприємств, які попри все дають людям роботу?

 

- Насправді їх понад тисячу налічується. Вони справді дають роботу людям, але вони повинні вказати, звідки вони беруть деревину на переробку, щоби було видно, що це не крадена сировина. Також вони мають бути зареєстровані у встановлений законом спосіб. Інакше порядку не буде.

 

- Група працювала півтора місяця. Чи за цей час вдалося з'ясувати, якими є масштаби незаконного рубання лісу?

 

- Це не було нашим завданням. Щодо нелеґальних рубок, то це завдання прокуратури та поліції, а не депутатів обласної ради. Наше завдання полягало в тому, щоби розробити та прийняти реґуляторні акти, налагодити систему, щоби вона працювала в рамках чинного законодавства, і поволі виводити галузь з тіні. А хто і що краде, це до правоохоронних органів, які реґулярно доповідають з цього приводу. 

 

Зараз прийнято рішення, екологічна комісія відслідковуватиме його виконання. Я так само буду за цим дивитися як профільний заступник голови облради. У рішенні встановлені чіткі терміни і є чітка нормативна база, тож ми будемо слідувати за його виконанням.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

Львівщина є однією з найбільш лісистих областей України. Загальна площа земель лісового фонду області становить 694,6 тис. га, а це 31,8% її території. Найбільшими лісовими підприємствами є управління лісового та мисливського господарства (478 тис. га), «Галсільліс» має в користуванні 146,1 тис. га.

 

Розмовляв Тарас БАЗЮК

 

28.09.2016