На інтернет-аукціоні продають картину, викрадену з історичного музею понад півстоліття тому.

 

Львівські музейники виявили на онлайн-аукціоні для колекціонерів картину, вкрадену з історичного музею ще у 1960 році, розповіла головний зберігач Львівського історичного музею, завідувач відділу фондів Світлана Хавалко, інформує ЗіК.

 

Зі слів Світлани Хавалко, один із працівників їхнього музею помітив, що на сайті інтернет-аукціону з'явився лот з назвою «Знахідка з горища»: 11 вересня учасник онлайн-аукціону виставив на продаж портрет Розанди Лупул-Хмельницької.

 

«Ми почали зіставляти те, що було представлено на аукціоні, з даними в інвентарних книжках. І все збіглось. Це є один з портретів, які були викрадені з Львівського історичного музею у 1960 році 8 лютого. Разом із Розандою був викрадений і портрет Тимоша Хмельницького. Це був диптих. Портрети невеличкі, намальовані на дошці олією, обрамленні у дерев'яну раму, їхній розмір 15х11 см», – розповіла Світлана Хавалко.

 

Наразі про цінність картини у музеї нічого не можуть сказати.

 

«Щоб про це говорити, необхідно на власні очі побачити портрет, а не з монітору комп'ютера. В інвентарній книжці записано, що це невідомий автор, XVII століття під знаком запитання. Можливо, що це були весільні портрети Тимоша Хмельницького та Розанди Лупул-Хмельницької», – припускає головний зберігач Львівського історичного музею.

 

З її слів, адміністрація музею вже звернулася до Міністерства культури, СБУ та Національної поліції з повідомленням про продаж музейної власності.

16.09.2016