Франсуа Олланд навряд чи буде переобраний президентом.

Принаймні остання соціологія, яку центр OnePoint TNS Sofres перепровадив для газети Le Figaro і телеканалу LCI, не прогнозує проходження чинного голови держави у другий тур виборів.

 

 

Як засвідчили опубліковані в середу, 7 вересня, результати опитування громадської думки, Олланд вилітає в першому турі голосування, незалежно від того, які політичні конкуренти з інших партій будуть йому протистояти, повідомляє видання Le Figaro.

 

Згідно з опитуванням, якщо Олланд таки вирішить балотуватися, то до другого туру президентських виборів вийдуть кандидати від правої і ультраправої політичних партій.

 

І це при тому, що у правій партії «Республіканці» ще не вирішили, хто буде їхнім кандидатом. На кінець поточного року партія запланувала передвиборчі праймеріз, в яких уперше зможуть взяти участь всі охочі виборці, а не тільки члени партії. Серед найпопулярніших кандидатів-консерваторів називають колишнього президента Франції Ніколя Саркозі й колишнього прем'єр-міністра за президенства Жака Шірака Алена Жюппе. Саркозі, згідно зі свіжою соціологією, тішиться підтримкою 29 відсотків французів, а за Жюппе готові проголосувати аж 33 відсотки.

 

Зрештою, ще й сам соціаліст Франсуа Олланд точно не знає, чи братиме участь у наступних президентських виборах. Згідно з опитуваннями, у рейтинґу популярності політиків Соціалістичної партії Франції на першому місці французи називають колишнього міністра економіки Еммануеля Макрона, який навмисно заради виборів вийшов з уряду і вже почав свою передвиборчу кампанію. За нього готові проголосувати від 15% до 20% французів. Франсуа Олланд займає п'яте місце в рейтинґу кандидатів, набираючи від 11% до 15% голосів. Про своє рішення — брати участь у президентських перегонах чи ні — Франсуа Олланд заявить щойно в грудні цього року.

 

Жодної невизначеності зі своїм кандидатом не має лише ультраправа партія Front National, ним є її незмінна протягом останніх шести років лідерка Марін Ле Пен. Якби вибори відбулися найближчими днями, то за неї віддали б свої голоси від 27 до 29 відсотків французів.

 

Президентські вибори відбудуться у Франції в березні 2017 року.

07.09.2016