Лінь може вказувати на високий інтелект?

Дослідження продемонструвало, що люди, які багато роздумують, фізично менше активні, ніж ті, які не воліють розмірковувати. Чому мізкуваті люди схильні більше байдикувати, ніж їх менш «інтелектуальні», але моторніші колеги, з’ясовували американські психологи.



"Можливо, Бог створив розумних людей лінивими, щоб вони не змогли завоювати світ?"

 

Серед психологів доволі довго побутує гіпотеза, яка, здається, суперечить звичній логіці. Люди з високими показниками IQ, стверджує вона, скоріше втомлюються від монотонної роботи. А люди, які не схильні до роздумів, потребують постійно заповнювати свій час фізичною працею, щоб не впасти в нудьгу або щоб утекти від своїх думок.   

 

Щоб пролити світло на цю проблему, дослідники з Університету Флориди на узбережжі Мексиканської затоки провели з групою студентів класичний тест, якому вже три десятиліття.

 

Його учасникам запропонували квестіонарій типу «need for cognition» (тип психологічних тестів, які встановлюють, наскільки особа схильна до вольових інтелектуальних зусиль). Вони мали оцінити, наскільки погоджуються з твердженнями типу «я дійсно полюбляю завдання, які потребують нових нестандартних рішень» або «я завжди максимально використовую свої розумові сили». За результатами тестування, команда дослідників відібрала 30 найбільш «думаючих» і 30 «найменш схильних до роздумів». 

 

Наступні сім днів обидві групи носили спеціальний браслет на зап’ясті, який відстежував, наскільки вони були фізично активні. Як виявилося, «думаюча» група байдикувала набагато більше, ніж «недумаюча». Вихідні дні, щоправда, не продемонстрували якоїсь особливої різниці між двома групами.

 

Інтерпретуючи результати, вчені схиляються до думки, що люди, які не схильні до роздумів, намагаються постійно заповнювати свій час фізичною активністю, щоб не впасти в нудьгу.

 

Автор дослідження Тод Макелрой застерігає: що менш активною є людина, незважаючи на свій рівень інтелекту, тим більше уваги вона повинна приділяти своєму здоров’я. Адже про негативний вплив сидячого способу життя на здоров’я написані томи.

 

Британське психологічне товариство, коментуючи це дослідження, звернуло увагу на те, що люди, які провадять сидячий спосіб життя, повинні спершу усвідомити проблему. «Усвідомлення того, що вони недостатньо активні, поєднане з усвідомленням ризиків для здоров’я, можливо, змусить цих більш “думаючих” людей присвятити більше часу фізичній активності протягом дня».

 

Попри те, що дослідження американських психологів підкреслює цікаву закономірність, через невелику вибірку потрібно бути обережним з узагальненням результатів.

 

Хоча... Хіба не тому люди винайшли колесо, що їм було ліньки багато ходити?

 

Rebecca Flood

Research suggests being lazy is a sign of high intelligence

The Independent 8/08/2016

Зреферував Євген Ланюк

12.08.2016