Папа Римський здійснив мовчазну молитву в колишньому концтаборі «Аушвіц-Біркенау».

Франціск став третім поспіль Понтифіком, котрий побував на місці, де в період з 1941 до 1945 року німецькі націонал-соціалісти знищили понад мільйон людей.

 

 

До Освенцима глава Католицької церкви прибув у п'ятницю, 29 липня, у третій день свого візиту до Польщі. Там Понтифік зустрівся з колишніми ув'язненими концтабору «Аушвіц-Біркенау», а також євреями, котрі пережили Голокост – повідомило Polskie Radio.

 

Франціск попросив своїй почет дати йому можливість самостійно пройти через  ворота колишнього табору з розташованим над ними сумнозвісним написом Arbeit macht frei – «Праця звільняє».

 

Близько 15 хвилин Папа Римський провів у мовчазній молитві. Потім він у супроводі кількох колишніх в'язнів концтабору підійшов до так званої «Стіни смерті», де нацистами були розстріляні тисячі ув'язнених, і запалив біля неї свічку.

 

Папа Римський помолився також у келії мучеництва отця Максиміліана Кольбе, польського святого францисканця, який загинув в Аушвіці, віддавши своє життя за одного з в'язнів.

 

Франциск залишив запис у книзі для відвідувачів музейного комплексу. «Господи, змилуйся над своїми людьми. Господи, прости таку жорстокість», – написав він.

 

Нагадаємо, що Папа Римський перебуває в Польщі з візитом, приуроченим до Всесвітнього дня католицької молоді. Окрім кількох зустрічей з учасниками форуму, Понтифік здійснив візит в духовну столицю Польщі і місце паломництва католиків – місто Ченстохову. 31 липня Папа Римський відслужить заключну месу молодіжного форуму поблизу Кракова.

29.07.2016