Німецька розвідка прослуховувала уряди багатьох країн ЄУ і НАТО.

Про це повідомила в понеділок, 11 липня, інформаційна аґенція DPA з покликом на висновок комітету Бундестаґу з контролю над діяльністю спецслужб.

 

 

«До жовтня 2013 року розвідслужба BND (Bundesnachrichtendienst) здійснювала шпигування за дружніми країнами, причому їхня кількість становила двозначне число нижнього порядку», – повідомили члени парламентського комітету.

 

В полі зору BND перебували глави держав і урядів, міністри та їхнє оточення, резиденції, штаби і канцелярії, а також військові об'єкти – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Особливо інтенсивного стеження з боку BND зазнавали дипломатичні представництва країн Європейської Унії і Північноатлантичного Альянсу. На них припадає понад дві третини з приблизно 3300 об'єктів стеження. Окрім цього, прослуховувалися об'єкти неурядових організацій та бізнесу.

 

Ця інформація може створити дипломатичні труднощі для бундесканцлерки Німеччини Анґели Меркель і її уряду. Особливо зараз, коли на тлі Brexit і міграційної кризи в Європі уряд в Берліні потребує тісної партнерської співпраці з країнами ЄУ.

11.07.2016