НАТО планує наростити військову присутність в Польщі й Балтії.

Як заявив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ у Варшаві після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, цей крок потрібен для того, щоб підтримати країни, які відчувають загрозу з боку Росії.

 

 

«Кількість військ НАТО в Польщі зросте після варшавського саміту (НАТО. – Z), щоб дати чіткий сиґнал: атаку на Польщу буде розцінено як атаку на весь Альянс», – процитувало слова Столтенберґа польське видання Wprost. Саміт НАТО у Варшаві заплановано на 8–9 липня.

 

Окрім того, Столтенберґ назвав будь-які заходи Москви у відповідь на розміщення європейської системи протиракетної оборони (ЄвроПРО) безпідставними, оскільки система не спрямована проти Росії.

 

«ЄвроПРО – суто оборонна система, призначена для протистояння загрозам, які виходять із-за меж євроатлантичного реґіону. Кількість елементів ЄвроПРО занадто незначна, а розташовані вони або занадто далеко на півдні, або занадто близько до кордону з Росією, щоб збивати російські міжконтинентальні балістичні ракети», – підкреслив Генсек НАТО.

 

В середині травня президент РФ Володимир Путін заявив, що ракети НАТО в Східній Європі – це «не оборонні системи, а частина ядерного стратегічного потенціалу США, винесена на периферію», і в Москві будуть змушені «подумати про те, щоб нейтралізувати загрози, які виникають щодо безпеки Російської Федерації».

 

Будівництво американської бази, яка стане частиною східноєвропейського протиракетного щита, почалося 13 травня в польському селищі Редзіково, що поблизу калінінградського анклаву Росії.

31.05.2016