Новим послом Польщі в Україні буде Ян Пєкло.

 

Польський Сейм затвердив призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного посла Польщі в Україні Яна Пєкло - відомого польського публіциста, виконавчого директора фонду Польсько-Української співпраці PAUCI.

 

«Без демократичної і незалежної України немає безпечної Європи. У зв’язку з цим, в інтересах Польщі, ЄС та НАТО є допомагати в реалізації заходів щодо поглиблення асоціації України з ЄС, а також зміцненні обороноздатності цієї країни», - наголосив під час свого виступу перед депутатами Ян Пєкло.

 

Зараз посольство Польщі в Україні очолює історик та дипломат Генрік Литвин. На посаду Надзвичайного і Повноважного посла РП в Україні його було призначено в 2011 році.  

 

Номінований в останніх днях попереднього уряду РП Марцін Войцеховский не встиг приступити до виконання обов'язків — був відразу по виборах відкликаний новим шефом польського МЗС-у.

 

Раніше Gazeta Wyborcza повідомляла, що нинішній міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський хоче замінити послів у 30 країнах світу, зокрема, у Великій Британії, Франції, Португалії, Голландії, Норвегії, а також у Вашингтоні і Римі. Новий посол має поїхати і до Москви, однак хто замінить нинішнього посла Польщі в Росії Катажину Пелчинську-Наленч, наразі не відомо. 

 

 

Ян Пєкло народився 1952 року в Кракові. Директор PAUCI з 2005 року, перед тим працював у краківській фундації ZNAK. В 1982—88 роках, звільнений з впровадженням військового стану з редакції щоденника Gazeta Krakowska, практикував психотерапевтом і писав для підпільної преси "Солідарності."

Як журналіст висвітлював події румунської революції 1989 року і конфлікт в колишній Югославії. Є автором двох книг на балканські теми. В 2013 році видав книгу "Запах ангела", вона перекладена в Україні (видавництво "Літопис")

До кінця 1990-х працював в редакції католицького видання Tygodnik Powszechny.

Як експерт і консультант з медіа співпрацював з European Journalism Centre, Rutgers University of New Jersey, MU Columbia School of Journalism, Яґелонським Університетом в Кракові, IREX ПроМедіа, Groeningen University та іншими інституціями. Провадив навчання журналістів в Боснії, Словаччині, Румунії та Україні. 

 

20.05.2016