Міністр фінансів не хоче оплачувати Євробачення з державного бюджету.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк вважає занадто обтяжливим для державного бюджету конкурс "Євробачення", а відтак пропонує або перекласти фінансування на місто-господар змагання, або ж передати право на проведення пісенного змагання іншій державі.

 

Про це Данилюк написав у своїй колонці для "Української правди".

 

"Ми повинні знайти відповіді на запитання: скільки коштує цей конкурс, де ми беремо на нього гроші, і як ці витрати повертаються... "Євробачення" – не дешевий захід", – заявив Данилюк.

 

За його словами, у 2005 році витрати України на проведення конкурсу в Києві склали 11 млн. дол. Але вже у 2016 році конкурс для Швеції обійшовся у 43 млн дол.

 

"Ми вміємо робити великі інфраструктурні проекти, але майже завжди це було під тиском ззовні та з виснаженням ресурсів. У підсумку, все робилося в останній момент, а за отриманий результат іноді було соромно. Більше так не буде", – зазначає міністр.

 

"Через специфіку своєї роботи я повинен думати про бюджет. Я закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди "Євробачення" і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. 1 мільярд гривень – це величезна сума. Зрештою, світ знає п'ять прикладів передавання права на проведення конкурсу. Наприклад, Франція у 1960 році передала його Британії", – аргументує Данилюк.

 

Чиновник наголошує: якщо Україна таки бере на себе організацію конкурсу, то мусить сформулювати для себе, "чому ми це робимо, і яка користь від цього для держави".

 

Олександр Данилюк пропонує провести відкритий конкурс з вибору міста, яке прийматиме у себе "Євробачення". При цім центр зацікавлений у такому місті, "яке точно знає, як використає цю можливість для свого розвитку". "Ми очікуємо від міст не тільки доброї волі на проведення, але й пакета інфраструктурних проектів, на які ми будемо залучати кошти інвесторів та донорів. Ми знаємо, що після першого етапу децентралізації бюджети міст стали переважно профіцитними. Тому ми будемо працювати з містом, яке розділить фінансові ризики не тільки зі своєю громадою, а й з державою", – підкреслив міністр.

 

19.05.2016