Євроамбіції: Львів серед претендентів на господаря «Євробачення-2017»

«Мені здається, що Київ або Львів, або Одеса — де буде можливість прийняти конкурс на високому рівні, адже в Стокгольмі все було просто неймовірно. Я дуже хочу, щоб Україна була готова зустрічати великих гостей», — ця відповідь  Джамали на питання про те, де могло б відбутись наступне, завойоване нею для України «Євробачення», здійняла просто шалене збудження серед діячів усіх рівнів згаданих міст, як, зрештою, і серед городян посполитих. «Київ тут немає конкурентів», — спробував загасити дискусію, поки навсправжки не розгорілась, столичний бурмистер Віталій Кличко. Однак навряд чи ця заява так одразу заспокоїть охочих сперечатися за право приймати «Євробачення-2017». Щобільше, до Одеси і Львова в цьому процесі долучився ще й Дніпропетровськ.     

 

 

Нагадаємо, що «Євробачення», яке у 2005 році привезла в Україну львів'янка Руслана, відбулося в Києві. Тоді подію готували у критично стислі терміни і провели в «Палаці спорту». Відповідальним був тодішній голова НТКУ і теж львів'янин Тарас Стецьків. Нині він скептично ставиться до перспектив Львова. Чому? Читайте серед думок, які з цього приводу для «Z» висловили політики, музиканти та громадські діячі Галичини.

 

Та спершу зазначимо, що відразу після перемоги сама Джамала зізналась журналістам, що хотіла б, щоб «Євробачення-2017» відбувалося в Криму, й визнала, що через окупацію півострова навряд чи це можливо буде зробити. Отже, можливість приймати конкурс стала предметом активного обговорення політиків та бурмистрів великих міст континентальної частин України . 

 

«Одеса і одесити вітають Джамалу з перемогою на Євробаченні! Упевнений, що в наступному році Україна візьме Євробачення на високому рівні. Майданчиком, гідним проведення такого престижного конкурсу, цілком може стати наша Одеса — багатонаціональне, красиве, європейське місто з багатою історією та культурними традиціями!» — написав у себе на Facebook міський голова Одеси Геннадій Труханов.

 

Подібний пост у соцмережі з'явився й від міського голови Дніпропетровська Бориса Філатова. Він заявив, що звернеться із цим питанням-пропозицією до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.  

 

Про готовість до організації такої події заявив і міський голова Львова. Серед можливих локацій для конкурсу у столиці Галичини називають або арену «Львів», або ще не збудований зал, який кілька років тому планували для чемпіонату Європи з баскетболу. Однак перший варіант — це відкритий простір, неприйнятний для «Євробачення», а другий — існує лише у вигляді проекту.

 

 

Міський голова Львова

Андрій САДОВИЙ:

 

Хочемо показати світові європейську Україну? Львів готовий!

 

Це надзвичайно важлива перемога для нашої держави. В той час, як на політичному ландшафті у нас є дуже багато проблем, рівень довіри до всіх державних інституцій і до політиків є критично низький, — Джамала своєю принциповою, твердою позицією показала, як треба перемагати.

 

Є дуже багато місць, які претендують на проведення конкурсу «Євробачення», але що ми хочемо показати нашим колеґам? Якщо ми хочемо показати європейську Україну — будь ласка, Львів готовий, бо маємо дуже великий досвід. Ми успішно приймали чемпіонат Європи з футболу, ми успішно провели чемпіонат світу з шахів. Маємо якісну інфраструктуру, але рішення буде прийматися з урахуванням дуже багатьох різних факторів, тому я за виважену державницьку позицію щодо цього питання.

 

На сьогоднішній день є прекрасний стадіон «Арена Львів», який може приймати і великі потужні концерти, великі форуми. Як ви знаєте, ми свого часу почали будувати велику арену під Євробаскет і зараз цей процес є заморожений, і ми розглядаємо можливість відновити будівництво цієї арени. Її можна за вісім місяців збудувати. Ця арена була запропонована як мультифункціональна: і для спортивних заходів, і для різних концертів.

 

Україні сьогодні потрібні нові якісні центри для проведення тих чи інших великих івентів. Тому Львів готовий. Маємо прекрасне летовище, маємо багато готелів, де можна розміщувати, і найголовніше — ми маємо атмосферу. Якщо ми хочемо показати світові європейську Україну з прекрасним відкритим обличчям — Львів готовий.

 

 

 

Відповідальний за «Євробачення» 2005 року (Львів)

Тарас СТЕЦЬКІВ:

 

Найпростіше провести конкурс знову у київському «Палаці спорту»

 

У кращому випадку такий конкурс у нас можуть прийняти чотири міста: Київ, Дніпропетровськ, Одеса і, можливо, Харків, який сьогодні є у прифронтовій зоні. Вони мають належну інфраструктуру і належної якості приміщення. За правилами «Євробачення», це має бути критий концертний зал як мінімум на дві тисячі посадкових місць.

 

Це телевізійний конкурс, і він вимагає обов'язково критого залу. Тому заяви про проведення його на стадіонах — несерйозні. У 2005 році у Києві було тільки два відповідних зали: «Палац спорту» та «Експоцентр України». Така ситуація залишається і зараз. Ми вибрали «Палац спорту», бо він технічно відповідав усім правилам Європейської мовної спілки, яка має право власності на проведення «Євробачення».

 

Ідею будівництва нового концертного залу я відкидаю, бо за рік це важко зробити. Окрім цього, ми у стані війни з Росією і витрачати на це кошти недоречно.

 

Найпростіше провести конкурс знову у «Палаці спорту». Хоча хотілось би, щоб це було нове місце, бо я не прихильник повторів. Це завдання Кабінету Міністрів України — вибрати місто.

 

Якщо мені з командою у 2005 році вдалось практично з нуля організувати конкурс за два з половиною місяці, я не бачу, що би завадило це зробити нинішній владі, маючи рік запасу.

 

В середньому така подія коштує державі 10–20 мільйонів доларів. Країна ж заробляє на іміджі, туризмі, ресторанах та готелях. Це специфічний пісенний конкурс, який придумали не для заробітку, а використовують для просування бренду країни.

 

 

 

Народна депутатка України, партія «Самопоміч» (Львів)

Ірина ПОДОЛЯК:

 

Ще буде багато баталій, розмов та дискусій

 

Ідея провести конкурс у Львові дуже вдала. Львів вже має досвід прийняття великих подій. Місто завжди дуже інновативно підходить до таких проектів, долучає величезну кількість не лише професіоналів, але і волонтерів. Усім відомо, що волонтерський рух починався у Львові. У зв'язку з війною волонтерський рух зараз розвинений по усій Україні, але починався він у Львові під час підготовки до Євро-2012. Ще один фактор: Львів є безпечним містом. Тому ця ідея має право на життя.

 

Такі проекти залишають щось по собі не для абстрактного міста, не для камінного мішка, а для людей. Це передусім покращена інфраструктура, черговий поштовх для сфери послуг і туризму.

 

Я знаю, що Львів має плани щодо будівництва конґрес-холу — критого приміщення, яке зможе приймати великі події. Тому — все складається. Але, очевидно, ще буде багато баталій, розмов та дискусій. Інші міста також лобіюватимуть свої локації, тому Львову треба вибудувати влучну комунікаційну кампанію і працювати. Моя суб'єктивна думка: Львів до цього готовий якнайкраще. 

 

 

 

Музикант, «Перкалаба» (Івано-Франківськ)

Олег ГНАТІВ (МОХ):

 

У Львова достатньо культурного потенціалу

 

Як вплине проведення фестивалю на Львів і Галичину? «Євробачення» не є такою ґлобальною культурною подією в історії людства, щоб воно мало якийсь вплив на людей. Так, буде шум, буде рік підготовки, ще один привід показати, що Україна відкрита для світу. Але не більше. Думаю, що фестиваль «Євробачення» — це більш медійна подія, ніж подія, що має відношення до культури, а Львів виграє більше в туристичному плані. І в економічному плані, зрозуміло, теж.

 

Як альтернатива Львову може виступити Одеса і, звісно, Київ.  Але якщо ми говоримо про інші міста, окрім Києва, то два оптимальні варіанти, на мою думку, — Львів і Одеса.

 

 

 

Ресторатор, керівник компанії «23ресторани», співзасновник ініціативи «Тепле місто» (Івано-Франківськ)

Юрій ФИЛЮК:

 

Не варто переоцінювати роль разової події

 

У Львові? Я, як мінімум, нічого не маю проти. Відверто кажучи, мені не так принципово, в якому саме українському місті відбудеться ця подія, головне — щоб на найвищому рівні. Львів гідний прийняти таку подію, але треба оцінити, чи інфраструктурно місто може виконати всі вимоги. Ну, і є ще один нюанс: місто за рік має стати повністю відкритим до різності. Гідність — одна з базових цінностей європейського суспільства. І вона означає відкритість у сприйнятті думки іншого, навіть тоді, коли не співпадає з власною.

 

Я не прихильник очікувати великих наслідків від разових акцій. Звичайно, подія такого рівня може активізувати цілий ряд інфраструктурних змін і це може дати певний реальний позитивний ефект. Але, як на мене, не варто переоцінювати роль разової події.

 

Можливо, альтернативою Львова може стати Одеса. Є ще Дніпропетровськ і Харків, але вони менш цікаві зараз з ряду причин. Можливо, ще Буковель.

 

 

 

Музикант, гурт Los Colorados (Тернопіль)

Ростислав ФУК:

Москалі до Львова не приїдуть

 

Ніц поганого в проведенні «Євробачення» ві Львові не бачу, хіба шо москалі не приїдуть. Звичайно, найкраще було би провести на батьківщині Джамали в Криму. Думаю, кримчани підтримали б таку ініціативу після дворічного курортного застою і самі звільнили би півострів задля здирання своїх космічних сум з іноземних туристів.

 

16.05.2016