Ярослав ГРИЦАК: «Цей уряд нічого не зробить»

 

Чи завершилася політична криза з призначенням уряду? Ні, бо криза полягає не в цьому.

 

Політична криза полягає в тому, що в нас немає політичного класу, який має відповідну політичну волю. А політична воля від перестановки не робиться. Не бачу нікого з теперішнього політичного класу, хто мав би цю волю. Що більше, я бачу, що вони формують владу за тими старими принципами, де політичної волі не може бути взагалі.

 

Подивіться, хто є: близькі, земляки, лояльні… Це означає, що вони, найімовірніше, прийматимуть рішення, котрі йтимуть проти волі когось. Тобто це буде воля не політична, а воля когось, хто керує фракцією, структурою чи владою. Не може бути здоровим організм, якщо його неправильно лікують і годують. Тому я є скептичним щодо цього уряду. Вважаю, що цей уряд нічого не зробить.

 

Тандем президента і прем'єра вийшов би на позитивно тоді, якби в Порошенка була політична воля змінювати країну. В нього була ця політична воля, я це можу сказати, перед Майданом, під час Майдану. Але цієї волі не бачу два роки. І не знаю, звідки вона з'явиться. Чи він стомився, чи він заклопотаний інший речами — не знаю… Ми бачимо, що Порошенко будує під себе вертикаль. Питання: для чого? Якщо для того, щоб змінити країну — я тільки «за». Але, як дуже добре каже Пасхавер: якщо лижник хоче робити рекорд, то він робить певні рухи. Я не бачу цих рухів.

 

На мою думку, ми маємо тепер третій майдан. Тільки майдан не насильницький, а майдан перезавантаження влади. Мають створитися нові політичні проекти, які прийдуть до влади і перезавантажать країну. Політичний клас, який є зараз, — це люди вчорашнього дня. Я мав надію, що дехто з них переродиться. Але бачу, що це не справдилося.

 

Ми вступаємо — а точніше, вже вступили — у період політичної турбулентності, де криза буде за кризою, і ми просто будемо звикати до цих криз. Не бачу способу вийти з цього кола, поки не з'явиться той уряд, який зможе натиснути кнопку перезапуску. Ця система тільки напозір стабільна, а насправді вона кризова, і саме тому вибирають кризових менеджерів. Україні потрібні не менеджери щодо кризи, а менеджери перезапуску. Це набагато глибші і суттєвіші речі. Тому житимемо від кризи до кризи, від революції до революції, від одного поганого уряду до іншого — ще гіршого уряду.

 

Я просто боюся, що зараз почнеться — вибачте, скажу цинічно — навіть не боротьба за владу, а боротьба за виживання при владі. Це включатиме певні кулуарні домовленості, узгодження, питання про організацію одних виборів, інших виборів… Але ми розуміємо, що так революційні зміни не робляться. Моя думка, що вікно можливостей вже закрилося.

 

Записав Володимир Семків

 

Читайте також: Кризоголові

(Тарас Возняк, Гліб Вишлінський, Юрій Щербак – про те, чи призначення уряду означає завершення політичної кризи)

 

15.04.2016