Українсько-польська група археологів досліджуватиме одне з найдавніших поселень Галичини.

 

За сприяння Української Галицької Асамблеї українські і польські науковці приступають до реалізації міжнародного дослідницького проекту «Витоки Галичини: історико-етнологічно-археологічне дослідження с. Ступниця Дрогобицького району Львівської області», йдеться на сайті УГА.

 

Учасниками дослідження стали науковці проекту «Локальна історія» (кандидати історичних наук В.Ляска та Ю.Пуківський), Львівського національного університету імені Івана Франка (Я.Погоральський), Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (кандидати історичних наук Р.Миська і Б.Лазорак), Люблінського Католицького Університету (М.Піотровський) та археологічної фірми «ArcheoFuture», яку очолює П.Піотровська (Люблін).

 

Цікаво, що науковці уперше на теренах Галичини для першого етапу дослідження використають геомагнітну розвідку Ступницького городища, розповів Віталій Ляска. На основі цієї розвідки археологи складуть мапу, а потому встановлять потужність і характер культурного шару за допомогою закладення розвідкових шурфів.

 

Також у квітні науковці проведуть розкопки на тих ділянках, яким загрожує руйнування внаслідок дії антропогенних чи природних чинників, і створять єдину сітку секторів і квадратів, що стануть основою для планомірного і широкомасштабного вивчення пам’ятки.

 

Паралельно з працею археологів дослідники проекту «Локальна історія» проводитимуть збір свідчень старожилів села, записуватимуть спогади про побут, повсякденне життя села в різні періоди та фіксуватимуть цікаві народні традиції його мешканців.

 

Учасники проекту також «оцифровуватимуть» цінні стародавні світлини і документи. Згодом усі накопичені аудіо-, відео- та фотоматеріали після їхнього детального опрацювання будуть доступні для загалу на інтернет ресурсі проекту.

 

Польові дослідження археологів, істориків та етнологів вкупі з працею в архівах, на думку учасників проекту, започаткують добру традицію розгляду локальної історії на пограниччі різних історичних дисциплін.

 

«Проведення таких комплексних досліджень має не лише значну наукову вагу, але й сприятиме популяризації серед широкого загалу маловідомих сторінок давньої Галичини, зокрема періоду існування племені карпатських хорватів та Королівства Русі», – пояснив Тарас Чолій, керівник проектів Української Галицької Асамблеї, голова фракції Української Галицької партії у Львівській міській раді.

 

Довідка.

 

Ступниця є одним з найдавніших населених пунктів Галичини й вперше згадується у 1377 році, коли князь Владислав Опольський надав волоському воєводі Джурджу села Новошичі та Ступниця «in districtu Samboriensi». У північно-східній частині сучасного села розташоване городище Х–ХІІІ ст. площею до 20 га, з якого походить низка цікавих артефактів, зокрема, свинцева печатка Ігоря-Костянтина Ярославича, волинського князя у 1054–1057-х рр.

 

 

31.03.2016