Святослав Літинськй українізував пральні машинки Gorenje.

Компанія Gorenje Україна почала виробництво пральних машин з україномовним інтерфейсом після судового позову львівського викладача Святослава Літинського, йдеться на сторінці активіста в мережі Facebook.

 

«Компанія Gorenje Україна показала себе справді відповідальним виробником. Дослухалися до прохань споживачів та ВЖЕ почалося виробництво, зійшли з конвеєра та цією весною будуть вже в продажу пралки з україномовним маркуванням панелі керування», – написав Святослав Літинський.

 

У коментарі Zaxid.net він додав, що позов до суду проти компанії Gorenje подав 28 серпня минулого року, а перед тим писав запити виробникові, проте у відповідях ішлося тільки про те, що скарги розглянуть.

 

«Після чого ми подали до суду. Перша інстанція суду таки визнала, що маркування товарів російською мовою – порушення законодавста, але у тому ж рішенні суду йдеться, що наші права як споживачів не порушено», -  сказав активіст.

 

Тоді він подав апеляцію, аби суд визнав, що споживчі права покупців таки порушені та зобов’язав виробника пральних машин маркувати панель управління українською мовою.

 

Рішення апеляційного суду має бути у наступний понеділок, 28 березня, але компанія Gorenje вже надіслала листа та повідомила, що україномовні панелі управління вже виготовляють на заводах. До початку червня пральні машинки, помарковані українською мовою, мають з’явитись у магазинах.

 

Як повідомляв Z, Святослав Літинський вже неодноразово домагався у судах українізації закордонних товарів, а також отримав паспорт без російськомовного дубляжу та судився з органами державної влади.

22.03.2016