Львів'янин першим в Україні отримав паспорт без російської мови.

На те, щоб отримати паспорт, оформлений лише українською мовою, правник Святослав Літинський витратив 11 місяців. В отриманні паспорта без російської мови йому в парадоксальний спосіб допоміг закон Колесніченка-Ківалова.

 

Сьогодні, 7 серпня, львів'янин Святослав Літинський, викладач юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка, став першим громадянином України, що отримав паспорт, оформлений лише українською мовою. У паспорті немає записів російською, хоча бланк паспорта ще старий, двомовний. Про це він повідомив сам у своєму Facebook-профілі.

 

 

Першу заяву на оформлення нового паспорта тільки українською мовою Літинський подав до районного відділу Державної міґраційної служби ще 8 вересня 2014 р. Тоді йому там відмовили, щоправда лише усно. 18 вересня він отримав письмову відповідь, а 2 жовтня оскаржив відмову у Львівському окружному адміністративному суді. 24 листопада суд задовольнив позовні вимоги Літинського, але Головне управління Державної міґраційної служби у Львівській області вирішило подати апеляційну скаргу на це судове рішення до Львівського апеляційного адміністративного суду. Останній 20 травня цього року так самостав на бік Літинського.  

 

8 липня львів'янин знову подав заяву на оформлення паспорта українською мовою, і таки отримав його.

 

В себе у Facebook-профілі Святослав Літинський 16 липня писав: «Загалом, 16 суддів в Україні дійшли однакового висновку — як ви думаєте, ДМС подала касацію чи вони зрозуміли, що неправі?». 

 

Літинський обґрунтовував свої вимоги тим, що чинний наказ МВС «Про порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України» 2014 року не відповідає вимогам закону «Про засади державної мовної політики» 2012 року. Згідно з ним, паспорт може бути оформлений другою, окрім української, мовою лише за бажанням його власника.

 

07.08.2015