Штайнмаєр закликав провести вибори на Донбасі у першому півріччі.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр сподівається, що вибори у окупованих районах Донбасу відбудуться у першій половині цього року.

 

Про це він сказав журналістам у Нью-Йорку по завершенні засідання радбезу ООН, де представив програму Організації з безпеки і співпраці в Європі на 2016 рік (рік головування Німеччини), повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Ми постараємося досягти якогось прогресу, особливо в питанні ситуації з безпекою, і обговорити нове виборче право для Східної України, для Донбасу, що є основною умовою для проведення виборів, які мають відбутися в першій половині цього року", – заявив Штайнмаєр.

 

За його словами, ці питання обговорюватимуться у "нормандському форматі" на рівні міністрів найближчого четверга. Штайнмаєр констатував, що "ми, як і раніше, далекі від політичного вирішення".

 

Також Штайнмаєр вважає, що ухвалення закону про вибори на Донбасі є першочерговим у мінському процесі. Про це він заявив на прес-конференції після зустрічі з державним секретарем США Джоном Керрі у Вашингтоні. "Якщо домовляємося про вибори – і всі це визнають – нам потрібен закон про вибори. А відтак потребуємо безпекових умов, котрі дозволять провести вибори. Ми працюватимемо над двома цими позиціями спільно з контактною групою щодо України. Сподіваюся, у четвер спроможемося зробити певний крок уперед, бо процес імплементації мусить тривати. Це питання спроможності процесу per se", – заявив міністр.

 

Штайнмаєр додав, що в питанні цього електорального закону видно розбіжності між різними сторонами. Міністр закордонних справ нагадав, що нещодавно відвідував Київ спільно з французьким колегою і зустрічався з керівниками держави та лідерами провідних політичних сил. "Звісно, коли говориш з ними, вони всі кажуть, що мінські угоди – єдиний варіант, а отже мусимо продовжувати працювати на базі мінських угод. Та потім знову ж: готовність всіх сторін конфлікту, щоб піти на відчутний прогрес, є досить обмеженою", – зазначив Штайнмаєр.

 

01.03.2016