Пори року відчуває і мозок

Не лише настрій, а й активність людського мозку залежить від пори року. На виконання певного завдання орган миcлення затрачає різну кількість ресурсів, більше чи менше – залежить від сезону, розповідають науковці в журналі PNAS. Тести засвідчили, що, вивчаючи напам'ять фраґменти послідовностей, мозок активніший влітку, ніж взимку. Для виконання інших завдань мозок найбільше активізується восени.

 

 

 

Постійна пам'ять та робоча пам'ять: активність в різні місяці

 

 

Весна, літо, осінь і зима: не лише природний 24-годинний ритм задає такт для нашого внутрішнього годинника. Пори року також впливають на наші тіло та психіку. Дослідження доводять, що, наприклад, взимку народжується більше шульг, а травневі діти дуже здорові. Сезонні перепади настрою можна простежити на повідомленнях з усього світу у соцмережі Twitter. Наша поведінка змінюється залежно від сезону. В темну холодну пору багатьох переслідує меланхолія, узимку люди схильні також більше їсти.  

 

Науковці на чолі з Крістель Меєр (Christelle Meyer) з Льєзького університету дослідили вплив пір року на функції нашого мозку. Вони довели: навіть когнітивні функції органу мислення залежать від сезонних змін.

 

Для своїх розвідок дослідники перевірили когнітивні функції 28 здорових добровольців у різні пори року. Власне, спочатку планували з'ясувати, як безсоння впливає на активність мозку. З огляду на те, що тести були розподілені рівномірно протягом року, науковці могли й проаналізувати вплив сезонів на діяльність нашої голови.

 

За кожної пори року піддослідні пробули чотири з половиною дні в лабораторії – ізольовано від навколишнього середовища та без денного світла. Протягом того часу вони мусили розв'язати два завдання, а Маєр з колеґами досліджували їхню мозкову активність за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ).

 

Під час першого завдання учасники мусили швидко зреагувати на візуальний подразник, який раптово виринав на екрані – процес, хоча й нескладний, проте вимагає концентрації та щонайбільшої уваги. Завдяки другому тестові науковці проконтролювали складні функції: піддослідні мусили запам'ятати послідовність прочитаних букв.

 

Результати: успішність, з якою піддослідний проходив завданнями, не залежала від пори року. Згідно з висновками науковців, оцінка кожного залишалася більшою мірою стабільною та непоганою.

 

Проте перевірка МРТ-картинок виявила велику різницю в мозковій діяльності учасників експерименту: ті зони головного мозку, від яких залежить увага, в червні були найактивнішими, а в період зимового сонцестояння – найспокійнішими, зокрема йдеться про мигдалеподібне тіло.

 

Натомість активність, яку науковці пов'язували з робочою пам'яттю, досягала свого піку восени. Весною ця область, розв'язуючи ті самі завдання, була менш активною.

 

Підвищена активність, на думку науковців, засвідчує, що мозок зосереджує більше ресурсів на виконання певного завдання. Тобто когнітивні успіхи коштують мозкові по-різному: більше чи менше – це залежить від пори року.

 

«Окрім часу доби, також і пора року впливає на когнітивну роботу мозку, принаймні на це вказують отримані результати, – пишуть дослідники. – Сезонні ритми при цьому не однакові для різних функцій, вони радше процесуально-специфічні».

 

 

Auch unser Gehirn hat Jahreszeiten

Scinexx.de, 09/02/2016 

Зреферувала Соломія Кривенко

09.02.2016