Лагідний лютий

Судячи з прогнозів синоптиків й того, що бачимо за вікном, сувора назва місяця, який настав сьогодні, себе категорично не виправдовує. «Z» порівняв інформацію на кількох найпопулярніших сайтах прогнозів погоди й дійшов такого висновку: цьогорічний лютий для Галичини буде лагідним від початку і до кінця. Зимно не буде, не буде, щоправда, і затишно — сонечко світитиме рідко і скупо, натомість забезпечені хмарність та опади, які виглядатимуть здебільшого як дощ, інколи як зливи, а інколи злегка засніжить. Натомість з перших днів березня до високої температури повітря гідрометцентри додають ще й позначку «сонячно».

 

(прогноз оновлено 5.02.16)

 

Перший пік високої температури в Галичині буде вже завтра. Причому найтепліше буде в горах і зимнішатиме в міру просування до центру України. Другого–третього лютого на Франківщині обіцяють до +13 вдень і від 0 до -3 вночі, на Львівщині — до +12, а на Тернопільщині — до +9.

 

Наступними днями температура трохи знизиться, але 8 лютого настане ще один пік потепління: Франківщина — до +14, Львівщина — +12. На Тернопіллі цей пік не буде аж таким високим — там прогнозують +4–6.

 

Опісля температура повітря поступово знижуватиметься і триматиметься ближче до нуля, а 16–17 лютого може навіть здатися, що надходить зима. Денна температура у ці дні вперше у лютому опуститься до позначок із знаком мінус. Найхолодніше на Тернопіллі — -4 вдень і -8 уночі. У Львові — до 3 морозу, а на Франківщині — -2 вдень і до -9 уночі.

 

Ця «люта зима» протримається вкрай недовго, бо вже 18 лютого синоптики знову показують плюсові температури. І під кінець місяця, 28–29 лютого, усереднено по Галичині матимемо від 4 до 7 тепла. Найзимніше знов у Тернополі (+4 вдень і до -2 уночі). Найтепліше у Франківську (+7 вдень, -2 вночі). У Львові в ці дні 5–6 тепла — денна температура і 0 — -1 вночі.

 

Цікаво, що згідно з інформацією сайтів, які подають рекордні показники термометрів за увесь час спостереження за погодою, цей лютий для Галичині буде теплим як справді ніколи. Максимальна температура у нас в лютому раніше була зафіксована на позначці +12. Цього року, як ми вже зазначили, сподіваються підняття стовпчика термометра до +14. Але чи справдяться сподівання аж настільки — ще побачимо, бо довгостроковий прогноз погоди — річ непевна, а найбільш імовірними вважаються передбачення, зроблені в межах лише 5 діб.

 

За інформацією станом на 1 лютого з Weather Underground, G!smeteo, weather.com, AccuWeather.com, meteoprog підготувала Тетяна НАГОРНА

 

01.02.2016