Суд визнав невідповідними українському законодавству ноутбуки НР.

Львівський активіст, викладач університету імені Івана Франка Святослав Літинський виграв черговий суд щодо маркування техніки в українських магазинах українською мовою. Цього разу йдеться про ноутбуки Hewlett Packard, повідомив він на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

«Не міг зібратися написати про велику судову перемогу, яку ми отримали наприкінці минулого року - не вірив своєму щастю (боюся йти забирати оригінал рішення - таке воно добре).

 

Ноутбуки HP визнано невідповідними законодавству. Всі ноутбуки HP мають недолік визнаний судом», – написав Святослав Літинський.

 

Судом встановлено, що отриманий позивачем товар ноутбук HP proBook 450 Gl не містить маркування клавіатури українською мовою та на ньому відсутнє енергетичне маркування українською мовою.

 

«Таким чином, маркування товару (ноутбука) та енергетичне маркування товару лише недержавною мовою суперечить вимогам нормативно-правових актів, а отже – є недоліком», – йдеться у рішенні Франківського суду Львова.

 

Відовідно до документу, інтернет-магазин, де був придбаний товар з недоліком, має заплатити позивачеві неустойку в розмірі понад 3600 грн, оскільки за українським законодавством продавець повинен сплачувати 1% вартості товару за кожен день затримки виконання законних вимог покупця.

 

«Наскільки я бачив в магазинах - всі ноутбуки HP мають клавіатуру лише російською та англійською мовами - отже теж не відповідають закону. Сподіваємося, що за якийсь час зможемо купити ноутбук з українською клавіатурою. Ми маємо намір продовжувати тиск – наприклад, спробуємо домогтися заборони імпорту невідповідних до закону ноутбуків, будемо і безпосередньо звертатися до Hewlett Packard», – розповів Святослав Літинський, пише Zaxid.net.

 

Як повідомляв Z, Святослав Літинський вже вигравав «мовні» позови проти виробника пральних машин Samsung, «ПриватБанку» і «Пузатої Хати». Він також став першим українцем, який через суд добився отримання паспорта громадянина України без російськомовного дубляжу. Окрім того, він судився з Міністерством внутрішніх справ через виступ міністра Арсена Авакова російською мовою.

12.01.2016