Тернопіль: бюджет рекордний

Тернопільський бюджет на 2016 рік рекордно «тлустий» — понад півтора мільярда гривень.

Торік депутати голосували за проект, де заклали трохи більше мільярда. У 2016-му доходи «зросли» завдяки інфляції та субвенціям з держбюджету — децентралізація, як-не-як. Але більші суми річного бюджету в Тернополі, як і у Львові та Івано-Франківську, зовсім не означають солодкого життя — видатки, завдячуючи тій-таки децентралізації, зросли пропорційно.

 

 

Забігаючи наперед, варто зауважити: заступниця міського голови з «фінчастини» Вікторія Остапчук на сесії, де голосували за проект бюджету, відразу «охолодила» депутатів. З її слів, виділених урядом коштів на зарплати «бюджетникам» вистачить лише на дев'ять з половиною місяців. Працівники тих бюджетних сфер, зарплати яких фінансуються із міського бюджету, заробітною платнею будуть забезпечені до кінця 2016 року.

 

В бюджетній комісії міськради кажуть: фінансове забезпечення загальноосвітніх та медичних закладів є в компетенції держави. От тільки держава виконувати ці зобов'язання не поспішає. Цього року з міської скарбниці витратити понад 30 мільйонів для виплати заробітної платні освітянам і щоб покрити витрати на енергоносії. Майже таку саму суму віддали і на сферу охорони здоров'я. Чи повториться ситуація у 2016-му — ніхто не прогнозує, усі взялися вивчати новоухвалений Закон про держбюджет України.

 

На останній сесії Тернопільської міськради міський голова Сергій Надал заявив, що буде тримати «ремонтний темп»: «На фінансування сфери житлово-комунального господарства передбачено на 20% більше коштів, аніж минулого року. Відтак ремонти доріг, прибудинкових територій, хідників, об'єктів благоустрою будуть продовжуватися. Також продовжуватимемо реалізацію програми термомодернізації міста».

 

Щоправда, депутатів це не дуже втішило. На пленарному засіданні дехто обурювався, що нерівномірно розподіляються кошти між навчальними закладами. Крім того, народні обранці, щоб виконати передвиборчі обіцянки, хотіли, щоб у кожного на окрузі відремонтували бодай один двір. А цього кошторис міста точно не витримає.

 

Зрештою, кілька мішків гречаної вовни ще назбирається перед тим, як кошти почнуть освоювати. Нині ж подивимося, чи внесли депутати зміни в захищені статті видатків, із чого бюджет отримає найбільшу частку доходу, на що витратять кошти та скільки має залишитися.

 

Порівняно з 2015-м бюджет-2016 зріс майже наполовину: з 1,07 млрд грн (а точніше 1 066 081 001 грн) до 1,51 млрд грн (а точніше 1 511 197 151 гривні).

 

Захищені статті видатків залишилися ті самі, що й у попередні роки:

 

 

- оплата праці працівників бюджетних установ;

 

- нарахування на заробітну плату;

 

- придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів;

 

- забезпечення продуктами харчування;

 

- оплата комунальних послуг та енергоносіїв;

 

- обслуговування міського боргу;

 

- поточні трансферти населенню;

 

- поточні трансферти місцевим бюджетам;

 

- забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення для індивідуального користування;

 

- компенсація процентів, сплачуваних банкам та/або іншим фінансовим установам за кредитами, отриманими громадянами на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла;

 

- заходи, пов'язані з обороноздатністю держави, що здійснюються за рахунок коштів резервного фонду міського бюджету.

 

У топ-10 основних джерел надходжень до міської скарбниці увійшли:

 

                                           

 

«Рейтинґ» — аналогічний з минулим роком. Щоправда, за багатьма статтями доходи збільшилися майже наполовину.

 

Щодо видатків, то за сумами загального фонду «вималювалося» таке: більшість коштів скерують на соціальну сферу, освіту, субсидії, медицину і ЖКГ. Менше, як завжди, перепаде культурі та «молодіжці». Наприклад, видатки на деякі сфери, якими «опікуються» профільні управління, виглядають так:

 

30.12.2015