Бюджет Львова – випадок унікальний

Вчора (24 грудня) Львівська міська рада ухвалила бюджет на 2016 рік. Випадок унікальний: по-перше, кошторис прийнято до нового року, по-друге, на той момент державного бюджету ще не було. Абсолютні цифри бюджету Львова на 2016-й трохи менші, ніж вони були у 2015-му, але не критично. Щоправда, у Ратуші не розслабляються, адже ухвалено тільки показники загального фонду, а бюджет розвитку міська рада розглядатиме вже у січні.

 

 

Бюджет у цифрах

 

Сукупні видатки бюджету-2016 становлять 3,594 млрд грн (минулого року ця сума становила 3,811 млрд грн). Загальний фонд бюджету — 3,406 млрд грн., а доходи спеціального фонду бюджету заплановано у сумі 1,882 млрд. При тому, що бюджет розвитку становитиме трошки більше мільярда гривень.

 

Цікаво, що заплановані власні доходи міста, без міжбюджетних трансфертів, становлять суму 2,364 млрд грн. З того майже 57% становить податок на доходи фізичних осіб. На другому місці — місцеві податки, за рахунок яких накопичується 29% дохідної частини бюджету. А от плата за оренду дасть лише 1,6% доходів, тимчасом як акцизний податок має принести 9%.

 

Натомість сума видатків трохи більша за дохідну частину — 3,738 млрд грн. Загальний фонд видаткової частини ухвалено на рівні 2,587 млрд грн, а видатки спеціального фонду бюджету становлять 1,151 млрд.

 

У цьогорічному бюджеті найбільше видатків заплановано на галузь освіти — майже 427 млн грн, на другому місці — житлово-комунальне господарство, на яке передбачено понад 307 млн грн. На управлінські видатки планують 187 млн, а на культуру та мистецтво — майже 121 мільйон гривень.

На соціальний захист заплановано понад 74 мільйони гривень, медицину — 33,7 млн грн, фізкультуру та спорт — 32 млн грн.

Також визначено загальні параметри бюджету розвитку, який депутати планують детально розглянути в січні.

Згідно з прогнозами, місто планує наступного року продати майна на 38 млн і землі на 26 млн грн. Надходження коштів від пайової участі у розвитку інфраструктури, які сплачують будівельні фірми, очікують на рівні 40 млн грн.

 

 

Водночас депутати планували виділити 152 млн грн на погашення боргів «Львівводоканалу» за позикою Світового банку як внесок у статутний фонд підприємства. Також планується суттєво поповнити статутні фонди «Львівтеплоенерго», «Львівелектротрансу» та «Львівавтодору».

 

Крім того, міська рада вирішила радикально збільшити суми так званих депутатських фондів. Якщо цього року їхня сума становила 35 тисяч на депутата, то наступного року це вже буде 150 тисяч.

 

Не все так гладко

 

Швидкість, з якою ухвалювали бюджет-2016, зовсім не означала, що процес ішов гладко. Вже на початку обговорення депутати мали низку претензій до проекту. Як зауважив очільник фракції «Солідарність» Петро Адамик, більшість депутатів заплуталися в пропозиціях виконавчих органів.

 

«Нам пропонують готові цифри без роз'яснень. Ось ми тут в стрічках написали, а ви проголосуйте, і потім ми вам розкажемо, за що ви проголосували. Я не бачу ідеології цього бюджету», — пояснив він.

 

Як зазначив депутат, з одного боку, в проекті не було нічого про розвиток спорту як чинника здорового суспільства, а з іншого — з такого проекту випливає, що для Львова трамваї важливіші за театри.

 

 

Мали депутати претензії й до сум, виділених на ЛКП та закупівлю автобусів АТП №1. Врешті пропозицію про надання 200 млн грн на купівлю автобусів АТП №1 не підтримала бюджетна комісія. Натомість депутати вирішили додати 3 млн грн на фінансування культури, 9 млн грн виділити на спорт, на заходи оздоровлення дітей учасників АТО виділи суму на рівні цього року — 7,5 млн грн.

 

Депутати від ВО «Свобода» взагалі пропонували перенести розгляд бюджету на п'ятницю (25 грудня), однак не знайшли підтримки. «Свободівці» вирішили, що їхню пропозицію зіґнорували з порушенням реґламенту, і потім протягом засідання реґулярно ставили на голосування іншу пропозицію — відсторонити головуючого, тобто Андрія Садового, від провадження сесії за реґулярні порушення реґламенту.

 

Вже після бюджетного голосування директор департаменту фінансів Олег Іщук пояснив, що міська рада ухвалила місцевий бюджет перед ухваленням державног з огляду на потребу фінансувати видатки на січень наступного року. З його слів, пропозиція частини депутатів зачекати з бюджетом, а видатки фінансувати на рівні 1/12 від показників 2015 року не надто приваблива, бо ці показники менші, ніж у бюджеті-2016 року.

 

Водночас пан Іщук підкреслив, що від того, як  ухвалить Державний бюджет Верховна Рада, залежатиме, наскільки міській раді доведеться корегувати свої показники. Якщо відрахування від ПДФО збільшать з 15% до 18%, то місто матиме нагоду отримати приблизно 200 млн грн додаткових коштів, які, однак, можуть цілком нівелюватися, якщо буде ухвалена пропозиція передати на утримання місцевої влади заклади професійно-технічної освіти. Головний фінансист Ратуші навіть не знає, скільки коштів може потребувати ця галузь, адже раніше місто таких функцій не виконувало.

 

25.12.2015