Кримські татари погодилися подати електроенергію на Титан – та "Правий сектор" проти.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що активісти блокади Криму дозволили почати експлуатацію відновленої лінії електропередачі Каховська-Титан.

 

Чубаров поінформував, що 5 грудня лідери кримських татар мали розмову з президентом України, й ухвалили рішення запустити електроенергію на півострів однією з 4 ЛЕП, повідомляє "Українська правда".

 

"Учасники блокади приходять до того, що лінією Каховська-Титан може відновитися електропостачання", – заявив Чубаров. За словами голови Меджлісу, максимальна потужність на цій лінії становить 220-250 МВт, і це дозволить забезпечувати електроенергією соціальні об'єкти в Криму. При цім Чубаров сподівається, що жест доброї волі вплине на звільнення арештованих у Криму кримськотатарських активістів.

 

Тим часом "Правий сектор", котрий є одним із учасників блокади, повідомив, що рішення подати електроенергію до пункту Титан – це крок на догоду Дмитру Фірташу ("українсько-віденський" олігарх контролює завод "Кримський титан"). Активісти "ПС" повідомили, що вночі на понеділок відбулася спроба під'єднати одну з енергомереж – "ремонтники, які прибули разом з представниками МВС та СБУ, намагалися запустити електролінію згідно з домовленостями частини організаторів блокади Криму з Порошенком".

 

Утім, частина блокувальників завадили цій акції. "Правий сектор" заявив, що для організації "стала несподіванкою згода представників Меджлісу відновити подачу електроенергії в окупований Крим". "Нам не зрозуміла позиція як влади, так і частини організаторів блокади щодо економічної співпраці та торгівлі з ворогом. Ці дії є зрадою державних інтересів", – ідеться у заяві "ПС".

 

"Правий сектор" погрожує припинити участь у акції блокування, якщо відновиться електропостачання, "бо не вбачає сенсу в такому "блокуванні".

 

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв заявив, що активісти погодилися відновити одну ЛЕП, "виходячи із поваги до людей, які опинились у заручниках окупантів", але в обсягах, котрі не перевищують 200-250 МВт. Джемілєв зазначив, що раніше Україна постачала на півострів 850-900 МВт, але значна частина експорту йшла на утримання мілітарної інфраструктури. "Так не може продовжуватись [живлення російського війська] з будь-яких мотивацій: із моральних, із військових, із політичних", – заявив Джемілєв.

 

За словами політика та громадського діяча, рішення про часткове відновлення електроенергії "може бути прийнято, враховуючи аргументи усіх наших партнерів". "При цім залишається у силі категорична вимога про те, що в будь-яких договорах, підписаних нашою державою, Автономна Республіка Крим має фігурувати лише як частина України", – закликав Мустафа Джемілєв.

 

07.12.2015