Батьки вимагають не пускати в школи і садочки Діда Мороза та Снігуроньку.

Батьківська громада Івано-Франківська звернулась з електронним листом до управління освіти та науки виконавчого комітету міської ради з проханням розглянути доцільність запрошення на новорічні святкування Діда Мороза та Снігуроньки, йдеться на сайті управління.

 

«Управління освіти і науки повідомляє Вас, що до нас звернулись електронним листом представники батьківської громади міста з метою допомоги та підтримки у «декомунізації» системи освіти, а саме щодо доречності запрошення на новорічні святкування у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади Діда Мороза та Снігуроньки, що це пережитки «старої системи», а в українського народу є Святий Миколай та Різдво Христове», – йдеться у повідомленні.

 

Водночас в управлінні освіти Івано-Франківська не пояснили, яким чином реагуватимуть на батьківське звернення.

 

Дід Мороз став відомим у Галичині в повоєнний час. Радянська влада намагалася замінити ним Святого Миколая, але зараз образ Діда Мороза в Галичині відкидають як один із символів радянського часу.

 

У Росії до 1930-х років також не знали про Діда Мороза та Снігуроньку, якщо не рахувати однойменних персонажів драми-казки Олександра Островського "Снігуронька" (1873) й однойменної опери М.Римського-Корсакова. Радянська влада, не здолавши звички населення до Різдвяних святкувань, 1935 року "відновила у правах" святкову ялинку, перемінивши її з Різдвяної на новорічну. Невід'ємними персонажами радянських "новорічних ранків" стали обидва персонажі О.Островського та М.Римського-Корсакова.

 

Про Діда Мороза не знали ні в Білорусі, ні в інших республіках Радянського Союзу, проте за багато років він там "прижився". Наприкінці ХХ – на початку ХХІ століть пострадянські країни почали повертатись до своїх попередніх традицій святкування Різдва.

 

 

30.11.2015