За світову шахову корону

У березні наступного року Львів уперше в історії України прийматиме матч за світову шахову корону серед жінок. Львівська ґросмейстер Марія Музичук захищатиме свій титул у матчі з китаянкою Хоу Іфань, яка тричі ставала найкращою шахісткою світу. Підготування до матчу вже почалося. Є надія, що поєдинок такого рівня суттєво підвищить інтерес молодих львів'ян до одного з найінтелектуальніших видів спорту.

 

Марія Музичук та Хоу Іфань на шаховому турнірі в Монте-Карло у жовтні цього року. Китаянка здобула першість. Наша ґросмейстер на другій сходинці

 

Битва у палаці Потоцьких

 

Відкриття матчу відбудеться 1 березня 2016 року у Львівському оперному театрі. А самі партії гратимуть у палаці Потоцьких.

 

Заплановано 12 партій: дві партії і день перерви на відпочинок та підготування, і так до 17 березня. Якщо за той час звитяжкиню не вдасться визначити, то відбудуться додаткові партії.

 

 «Я дуже рада, що цей матч буде саме у Львові, взагалі подія такого рівня є надзвичайно видовищна для всієї країни. У Львові дуже розвинені шахові традиції, і на даний момент в нас налічується більше двадцяти ґросмейстерів. Є мало міст у світі, які можуть похвалитись таким досягненням», — прокоментувала новину Марія Музичук.

 

Чемпіонка також розповіла, що вже почала готуватися до матчу і поки що все йде за планом. За кілька днів вони разом із сестрою Ганною вирушать у складі української жіночої збірної на чемпіонат Європи до Ісландії. Крім того, наприкінці року у Львові Марія Музичук планує взяти участь у чоловічому чемпіонаті України, який також відбудеться у Львові. А от плани на наступний рік шахістка наразі відкривати не захотіла.

 

Відповідаючи на питання журналістів щодо майбутньої суперниці, Марія Музичук сказала, що мала з нею не так багато поєдинків, щоб сказати, зручна чи незручна для неї Хоу Іфань.

 

Водночас відомий львівський спортивний журналіст та історик спорту Іван Яремко у коментарі «Z» висловив думку, що проведення матчу у Львові само по собі є перевагою для української шахістки, бо її суперниці доведеться призвичаюватися до нового часового поясу, харчів, води тощо, тичасом як Марія Музичук перебуватиме у рідних стінах і відчуватиме підтримку публіки.

 

«Матч на першість світу — це найвагоміша подія у світі шахів. Якщо Музичук проводить матч на захист титулу, то є сенс проводити його у Львові, бо її суперниця Хоу Іфань попередні матчі проводила в Китаї та перемагала, зокрема у матчі проти українки Анни Ушеніної. Китаянка себе ліпше почувала удома. Адже зрозуміло, що між Китаєм та Україною є п'ять годин різниці, різниця у харчуванні та у всьому іншому. Тому дуже добре, що Марія Музичук захищає титул вдома.

Усе це впливає на настрій та самопочуття, адже за кордон шахіст їде з тренером, опікунами та кількома членами команди, а коли матч відбувається вдома, то таких опікунів може бути багато і підтримка набагато більша. Тому я вважаю, що Львів добре зробив, що узяв на себе цей обов'язок, і добре, що матчі відбуватимуться в палаці Потоцьких, бо шахи — це камерна гра і вона має проходити в тиші. Це ж не футбол на стадіоні, де галасують фанати», — розповів Іван Яремко.

 

Підвищити інтерес молоді до шахів

 

Влада Львова та області не приховує, що крім спортивного та іміджевого боків справи, проведення матчу між найсильнішими шахістками планети має привернути до шахів молоде покоління.

 

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний розповів, що підготування до матчу супроводжуватиметься низкою заходів, покликаних підвищити інтерес до цього виду спорту серед дітей та молоді.

 

Окрім чемпіонату України з шахів, у грудні також відбудуться відкритий шаховий турнір до свята Миколая та благодійний шаховий бал за участю сестер Музичук. Також планують провести шаховий турнір серед аматорів в ІТ-галузі. А під час березневого матчу має відбутись турнір серед дітей.

 

Відкриття шахових гуртків у школах стане додатковим стимулом для того, щоб юні львів'яни захотіли побачити сучасних шахових королев наживо і мати їх за приклад для наслідування. Як сподівається начальник відділу спорту та молоді Львівської міської ради Володимир Шнайдер, після проведення у Львові шахового фіналу чисельність відвідувачів шахових гуртків зросте щонайменше на третину.

 

Таке бажання прищепити школярам любов до стародавньої гри цілком небезпідставне, адже ні для кого не є таємницею, що шахи розвивають у дітей просторову уяву, вміння логічно мислити й самостійно ухвалювати рішення, а отже, формують особистість.

 

Шахова столиця України

 

Попри те, що шахові баталії такого рівня у Львові відбуватимуться вперше, традиція цієї гри у місті Лева дуже вагома. Знавці гри налічили у Львові понад 30 міжнародних ґросмейстерів (тренер Володимир Грабінський налічив до 2010 року 33 вихованих у Львові міжнародних ґросмейстери), що є дуже великими числом для міста з населенням менше 800 тисяч осіб.

 

Степан Попель

 

Історично зафіксовано утворення першого у Львові шахового товариства у 1894 році, а вже наступного року переможцем першості міста став Ігнацій фон Попель. Разом з ним відомими шахістами довоєнного Львова були Калікст Моравський та Александер.

 

Після Першої світової війни у Львові функціонувало кілька українських та польських шахових клубів. У 1928 році засновано Львівську окружну федерацію. Серед найсильніших шахістів міста 1930-х років — Генрик Фрідман, Ісаак Шехтер, Степан Попель, Францішек Сулік, Тадеуш Ільницький, Едвард Ґерстенфельд та один з провідних шахових композиторів Європи Мар'ян Вуйцік.

 

Розквіт львівської шахової школи в її сучасному значенні почався у 60-і роки, коли Леонід Штейн тричі поспіль ставав чемпіоном СРСР — найсильнішої на той час шахової першості. Штейн через процедурні моменти не зміг пройти в турнір претендентів за звання чемпіона світу.

 

Василь Іванчук

 

Перемоги Штейна дали поштовх розвиткові шахів у Львові. Завдяки тренерам Віктору Карту та Віктору Желяндінову за короткий відтинок часу у Львові виросла плеяда шахових майстрів: Адріан Михальчишин (чемпіон СРСР серед школярів 1971; тренер чемпіона світу Анатолія Карпова в матчі 1984 року проти Гаррі Каспарова), Марта Літинська (чемпіонка СРСР 1972), Олександр Білявський (чемпіон СРСР 1974, 1980, 1987, 1990), Олег Романишин (чемпіон Європи серед юнаків 1973), Йосип Дорфман (чемпіон СРСР 1977).

 

У наступні роки ці досягнення підняли на новий щабель чотриразвоий переможець шахових олімпіад та віце-чемпіон світу Василь Іванчук, олімпійський чемпіон Андрій Волокітін та сестри Музичук — Анна минулого року стала чемпіонкою світу з бліцу, натомість Марія перемогла на чемпіонаті світу в Сочі, здолавши у принциповому фіналі росіянку Наталію Погоніну.

 

11.11.2015