Загумінкові кандидати

Якщо в Тернополі мешканці задовго перед виборами орієнтувалися в переліку тих, хто хоче потягатися за посаду очільника міста, то в районах області ситуація виявилася зовсім іншою. Багато мешканців районних центрів не просто визначатимуть фаворита, а й уперше знайомитимуться з усіма кандидатами в кабінці для голосування — аж надто багато серед них «темних конячок».

 

 

Цього року на місцевих виборах лідерами за кількістю охочих посісти крісла бурмистрів на Тернопіллі стали міста обласного значення. Окрім Тернополя, це Бережани, Кременець і Чортків. Також у лідери вибився Борщів. На старті передвиборчої кампанії рекорди бив саме він. Там охочих посісти крісло міського голови зареєструвалося аж 13 осіб. Щоправда, невдовзі троє свої кандидатури зняли. Друге місце поділили Тернопіль і Бережани (по 11 кандидатів), третє «взяв» Чортків — 10. Восьмеро осіб зголосилися на змагання за бурмистерське крісло у Кременці.

 

Партійний «штурм»

 

Сподівано рекордсменом за кількістю партій, які бажають потрапити в стіни міської ради, став Тернопіль. Тут аж 19 політсил виставили на округи своїх кандидатів.

 

Так, 12 партій взялися «штурмувати» 34 депутатських крісла у Чортківській міській раді. По шість партій у Бережанах, Борщеві та Кременці. За 26 мандатів депутатів Бучацької міської ради боротимуться представники аж 9 партій, за стільки само мандатів Заліщицької — 8 політсил. А от антирекорд вийшов у Підгайцях — там депутатів обиратимуть від двох політичних проектів.

 

Бережани

 

Примітно, що майже в усі міські ради, як видно з даних сайту ЦВК, дібрати повні «комплекти кандидатів» змогли не всі партії. Вдалося Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і «Батьківщині». «Свобода» «недобрала» Підгайці. З-поміж міст обласного значення на Тернопіллі «Самопомочі» довелося оминути Кременець, УКРОПу і Радикальній партії Олега Ляшка — Бережани.

 

З-поміж брендів і маловідомих партій, як засвідчує практика, мешканці районів області обиратимуть бренди. У команді «порошенківців» нині потирають руки — у партійні списки вдалося втягнути багатьох відомих людей кожного району Тернопілля. Тож є шанси на непоганий результат. Мають шанси завести своїх людей у міські ради «Батьківщина» і менше «Свобода». За результатами минулих виборів, від ще не розчарованих виборців є можливість отримати кілька мандатів «Самопомочі». Чортківців спробує піддобрити «Сила людей», яка виставила кандидатів тільки ще в Тернопільську міську раду.

 

Кандидати: креатури та нові обличчя

 

Якщо побіжно оглянути посади кандидатів у районних центрах Тернопілля, то побачимо, що серед головних претендентів на посаду «бурмистра» є або представники чиновницької «гілки» (чинні міські голови, їхні заступники або ж працівники підконтрольних управлінь чи відділів), або приватні підприємці, чимало з яких охоче нагадують про участь у Революції гідності.

 

Борщів

 

Наприклад, у Борщеві з-поміж 13 виділяють трьох лідерів бурмистерських перегонів, серед яких — один учасник Майдану, безпартійний лісокультурний працівник одного з місцевих ПП Володимир Чугаєвський. Чинний міський голова Борщева планує потрапити в Тернопільську обласну раду від пропрезидентської партії, натомість на своє місце просуває керуючого Борщівським відділенням ПАТ «Приватбанк» Андрія Ратушняка. Наразі лідерство прогнозують безпартійному кандидату, підприємцеві Мирославу Соляну.

 

Чортків

 

У Чорткові втримати свої позиції має намір чинний міський голова Михайло Вербіцький. За неофіційною інформацією, допомогти цьому мають щонайменше три технічні кандидати. Одним із серйозних конкурентів називають прізвище учасника АТО, сільського голови сусіднього до Чорткова села Білої Володимира Шматька, який репрезентує в районі інтереси партії «Сила людей».

 

Не від того, щоб залишитися на посаді, й міський голова Бережан Володимир Музичка від «Батьківщини». Серед прогнозованих конкурентів називають прізвища директора музею Б. Лепкого, ставленця «Самопомочі» Олега Захаркова, а також підприємця-самовисуванця В'ячеслава Вереха.

 

У Кременці на посаду міського голови претендують три кандидати одного прізвища — Ковальчуки. Разом зі своїм заступником на вибори йде чинний «бурмистер» Роман Ванжула. Серед конкурентів — менеджер одного з приватних підприємств Олег Лубяницький, викладач Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Володимир Рац та головний бухгалтер музею ім. Ю. Словацького Володимир Шевчук.

 

Кременець

 

Попри менший ажіотаж довкола рейтинґів учасників бурмистерських перегонів у районах, політичне життя тут вирує з не меншими пристрастями. Нікуди не зникає явище технічних кандидатів, нікуди не зникають чорний піар та антиреклама супроти головних конкурентів. А виборці, своєю чергою, на зустрічах змушені замість передвиборчих програм вислуховувати критику тих, хто посмів стати ще одному кандидату на шляху до перемоги.

 

21.10.2015