Активіст отримав напівперемогу на суді проти МВС через російську мову Авакова.

Святослав Літинський хоче, щоб міністра внутрішніх справ перекладали на українську завжди, коли він говорить російською. Не лише для YouTube, але й для телебачення.

  

Як повідомляє у своєму Facebook-профілі громадський активіст зі Львова Святослав Літинський, 14 вересня Львівський окружний адміністративний суд своєю ухвалою визнав протиправною відмову міністерства внутрішніх справ у наданні йому автентичного перекладу державною мовою відеозаписів виступів Арсена Авакова, оприлюднених на офіційному каналі YouTube-каналі міністерства. За словами самого Літинського, це лише "напівперемога".

 

Нагадаємо, як повідомляв "Z" 3 вересня, директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко у своєму Facebook-профілі повідомив, що врахує претензії Святослава Літинського, що стосувалися відсутності перекладу виступів Авакова, щоб уникнути підстав для аналогічних позовів. "Справді, відео та коментарі на офіційному YouTube-каналі відомства розміщуються мовою оригналу, і я 10 липня дав про це йому [Літинському - Z] таку відповідь. Але надалі, щоб уникнути підстав для подібних позовів ВСІ "синхрони", тобто відеофрагменти виступів, коментарів, інтерв'ю на офіційному YouTube-каналі МВС будуть обов'язково супроводжені аутентичним перекладом державною мовою", - пообіцяв Шевченко. У відповідь йому Святослав Літинський подякував за "конструктивну реакцію", але зауважив, що забезпеченими повинні бути права на переклад не лише глядачів YouTube, але й телеглядачів, адже "для багатьох людей в Україні телебачення є чи не єдиними способом отримання інформації".

 

Літинський вимагає від суду визнати протиправною відмову міністерства у наданні автентичного перекладу державною мовою відеозаписів виступів Арсена Авакова, розміщених на офіційному YouTube-каналі міністерства 26 червня та 4 липня цього року, і зобов'язати міністерство надати автентичний переклад українською мовою обох виступів. Він вважає, що відмовивши йому у перекладі цих виступів, міністерство порушило законодавство про мови.

 

14.09.2015