Молдова: рік безвізового руху

 

Аналіз

 

28 квітня минув рік, відколи Європейська Унія зняла громадянам Молдови необхідність віз (на подорожі на період до трьох місяців). Це не спричинило помітного зростання виїздів молдаван до ЄС, ані також збільшення числа клопотань про статус біженця в унійних державах (як це було, наприклад, у випадку країн Західних Балкан). За даними молдавської прикордонної служби, в період від 28 квітня 2014 року до 27 квітня 2015 року до держав Європейської Унії виїхали понад 241 тис. власників молдавських закордонних біометричних (тільки такі дають право на безвізовий перетин кордону) паспортів, з них аж 90 % вже повернулися до Молдови. Загалом лише 1 355 молдаванам з біометричним паспортом відмовлено протягом останнього року у праві в'їзду в ЄУ, натомість 2 379 молдаван порушили правила перебування на території шенґенської зони (головно це міґранти, котрі перевищили леґальний період перебування і пробують вийти з міґраційного підпілля після запровадження безвізового режиму).

 

Коментар

 

• Практика останнього року показує, що — всупереч деяким прогнозам — ліквідація віз Євросоюзу для громадян Молдови не мала впливу на міґраційну безпеку держав ЄС. Запровадження безвізового режиму супроводжувалося позитивними наслідками для молдавського суспільства, серед яких — свобода подорожування до ЄУ (хоч і надалі для багатьох молдаван ці подорожі є надто дорогими) чи можливість відвідування молдавськими міґрантами-заробітчанами своїх родин, що залишилися в країні. Водночас надання чинності безвізовому режимові помітно не зменшило зацікавленості молдаван можливістю отримати румунське громадянство (його тепер мають близько 500 тис. молдаван), яке дає також можливість отримати леґальну працю в державах ЄУ. Це означає, що молдавська еміґрація до ЄУ, оцінювана в близько 300 тис. осіб (на загальне число мешканців 3,5 млн), тепер є більш раціональною і обдуманою, оскільки еміґранти шукають насамперед леґальних можливостей поселення і працевлаштування в ЄУ, а не тільки самого в'їзду.

 

• Скасування Європейською Унією віз спричинило певне, хоч і не таке велике, як чекали, збільшення зацікавленості мешканців Придністров'я отриманням молдавських закордонних паспортів. Від квітня 2014 року про закордонний біометричний паспорт клопотали близько 27 тис. мешканців лівобережної частини країни. Як наслідок, на понад 200 тисяч власників молдавських закордонних паспортів у Придністров'ї біометричними документами послуговуються там тепер 77 тис. осіб. Запровадження безвізового режиму в обох частинах Молдови без більших викликів щодо безпеки реґіону показало, що він може функціонувати у випадку поділених держав.

 

• Запровадження безвізового режиму не стало заохоченням для уряду Молдови продовжувати процес реформ, навпаки відбулося їх загальмування. Судова система надалі залишається скорумпованою, не розпочато реформу Генпрокуратури, а Національний Антикорупційний Центр не отримав політичної незалежності.

 


 

Marta Jaroszewicz, Kamil Całus
Mołdawia: rok po wprowadzeniu ruchu bezwizowego
Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia, 2015-05-06

Зреферував О.Д.

08.05.2015