Пандемія підроблених лікарств

Науковці б’ють на сполох: до 41 % всіх сучасних медикаментів – підробка. Вони містять або замало, або не містять взагалі активних речовин. Це доводить аналіз 17 тисячі зразків лікарств, що перебувають в обігу по всьому світі – від простих антибіотиків до дорогих ліків проти раку. Згідно з оцінками науковців, через неналежні медикаменти щороку помирає до 1 млн людей.  

 

 

 

Підроблені лікарства проти малярії лише 2013 р. спричинили смерть 122 350 дітей в Африці.

 

 

Проблема підроблених ліків – ненова, передусім у країнах третього світу, але й у нових індустріальних країнах у продаж часто потрапляють медикаменти, які не містять того, що написано на упаковці. В часи Інтернету навіть розвинуті країни повинні бути обережними, купуючи препарати з-за кордону. Адже наслідки від прийому лікарства, що містять неправильні речовини чи необхідні речовини в замалих кількостях, можуть бути летальними.

 

Скільки підроблених лікарств перебуває в обігу по цілому світові, невідомо. «Ніхто не має поняття, наскільки великою проблема є насправді, – каже Тім Макей (Tim Mackey) з Каліфорнійського університету (Сан-Дієго). – Незважаючи на певні дані, складно отримати  точну статистику про кримінальні махінації в таких розмірах». Глобалізація робить все складнішим процес контролю за торгівлею ліками.

 

Щоб отримати хоча би приблизну картину, одразу декілька міжнародних команд науковців зробили спробу загальної інвентаризації. В її межах учені проаналізували склад 17 000 зразків ліків, які продають по цілому світі. Макей та його команда, крім того, взялися за вивчення ланцюгів поставок, від яких підробок очікуєш найменше: постачальники й запаси лікарень та аптек.

 

Результат заставив панікувати. Зі всіх ліків, які аналізували, в залежності від типу препарату, підробками виявилися від 9 % до 41 %. Крім антибіотиків йдеться про препарати від малярії, туберкульозу, ВІЛу й проти раку, призначені для хіміотерапії. Вчені розповіли, що браковані лікарства проти малярії лише 2013 р. спричинили смерть 122 350 дітей в Африці.

 

Більшість випадків підробки науковці вважають очікуваними в країнах з середнім та низьким ВВП. Та ними обмежується не завжди. Дослідження Макея та колег засвідчує, що підробка гіпотетично надійних та добре контрольованих ланцюгів постачання відбувається зовсім не рідко. В період з 2009 по 2011 рр. підроблені препарати у поставках до лікарень та аптек реєстрували 1 510 разів. Але в багатьох країнах такі записи відсутні – не тому, що ліки в порядку, а через відсутність контролю за ними.

 

«Пандемія підроблених і недієвих лікарств – усюдисуща, її сильно недооцінюють», – каже Джим Геррінгтон (Jim Herrington), колишній керівник Американського національного інституту здоров'я Міжнародного центру Фогарті. Щоб покласти цьому край, потрібна негайна узгоджена міжнародна реакція та жорсткіший національний контроль.

 

«Нам необхідно якомога швидше налагодити співпрацю з тими, хто володіє необхідними експертними знаннями в науці, технологією, методами нагляду, епідеміологією та логістикою, щоби зробити надійнішими глобальні ланцюги постачання», – каже колега Герінгтона Джоль Бреман (Joel Breman).

 

Новий метод аналізу міг би допомогти завчасно виявляти підроблені медикаменти. Навіть якщо найновіша техніка для лабораторій бідним країнам не по кишені, для декількох видів ліків існують прості, вигідні методи перевірки. Так, для прикладу, простим тестом-смужкою можна перевірити, чи препарати від малярії містять задекларовані складники в достатній кількості.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.scinexx.de.

25.04.2015