Шосте масове вимирання – сьогодні

З усіх видів, які населяли Землю за останні 3,5 млрд. років, 95% – вимерли. Великий відсоток – у гігантських біосферних катастрофах, відомих як масові вимирання. Всього в історії Землі було п’ять таких подій: ордивицько-силурійське вимирання (440 млн. років тому, зникло понад 60% видів морських безхребетних), девонське вимирання (364 млн. років тому, чисельність видів морських організмів скоротилася на 50%), «велике» пермське вимирання (251 млн. років тому, наймасовіше вимирання, що призвело до зникнення 95% усіх живих істот), тріасове вимирання (199 млн. років тому, зникла половина усіх видів), крейдове вимирання (65 млн. років тому, зникла 1/6 усіх видів, зокрема динозаври). Навіть приблизні дослідження біосфери дають підстави стверджувати, що Земля нині перебуває на порозі нового – шостого – великого вимирання.

 

 

Дослідження, в яких намагаються підрахувати, скільки видів тварин, рослин та грибів існує на планеті сьогодні, дають цифри від 2 до 50 млн. Досі вчені занесли в католог лише невелику частину з усієї різноманітності видів. Дослідження ускладнюються тим, що більшість невідомих науці видів населяють важкодоступні місця, а їх ареали швидко зникають.

 

У своєму найновішому переліку загрожених видів тварин, рослин та грибів, опублікованому в листопаді, Міжнародний союз охорони природи (IUCN) перерахував 76,000 видів. Хоча це й суттєво більше за попередні дані, однак охоплює лише 4% відомих науці видів. Про статус усіх інших (особливо риб, рептилій та комах) майже нічого не відомо. Таким чином, достовірний аналіз загроз життю на планеті залишається далеко поза межами досяжності.

 

Тим не менше, навіть із часткових оцінок IUCN вимальовуються деякі тренди. Зокрема, найбільш загрожена група тварин – земноводні. Нині 41% відомих науці земноводних перебуває на межі зникнення (одна з основних причин вимирання цього класу тварин – масове поширення смертоносних для них хитрідіомікотових грибів). Великій кількості ссавців та птахів загрожує вимирання через втрату ареалу і полювання.

 

Загальна картина життя на планеті і статусу його різноманітності – дуже розмита. Вчені прогнозують, що зміна клімату прискорить вимирання видів (хоча про шляхи цього впливу точаться великі дискусії). Найпростіший спосіб спрогнозувати майбутнє – припустити, що темп вимирання залишатиметься постійним. Сьогодні його оцінюють від 0,01% до 0,7% видів на рік.

 

За найгіршими оцінками, кожного року зникають тисячі видів. Якщо ця закономірність продовжуватиметься, то можна з певністю стверджувати, що сьогодні Земля перебуває на порозі шостого великого вимирання: 75% усіх існуючих нині видів можуть зникнути у кілька найближчих століть. 

 

Biodiversity: Life ­– a status report

Джерело: Nature, 10/12/2014

Зреферував Євген Ланюк

13.12.2014