Мобільні платформи для догляду за здоров'ям

Iнновації та бюрократичні перепони

 

ІТ-гіганти «Apple» і «Google» перетворюють мобільні пристрої на інструменти для догляду за здоров'ям. Компанії – на фінальній стадії розробки спеціалізованих програмних платформ «HealthKit» та «Google Fit». Їх представлять разом з наступною операційною системою «iOS 8» та «Android L». Але можливості нового додатка штучно обмежать, – принаймні цього вимагають американські чиновники.

 

 

 

Платформи «HealthKit» від «Apple» та «Google Fit» від «Google» стануть централізованими екосистемами, що синхронізуватимуть дані про здоров'я, зібрані різними пристроями та програмами операційних систем «iOS» та «Android».

 

 

Вже менше, ніж за місяць компанія «Apple» планує представити «iPhone 6» та операційну систему «iOS 8». Платформи «HealthKit» та додаток «Health» стане родзинкою нового смартфону.

 

«HealthKit» об’єднає розумні пристрої для фітнесу й догляду за здоров'ям, різні програмні застосунки відповідного профілю в інтегроване середовище, у якому користувачі обмінюватимуться інформацією про здоров'я.

 

Мобільний додаток «Health» на «iPhone 6» буде свого роду «щитком управління», він отримуватиме всю інформацію про здоров'я з різних застосунків та пристроїв, презентуватиме її в зручній формі. «iPhone 6», як і довгоочікуваний «iWatch», обладнають численними сенсорами, що відслідковуватимуть різні показники роботи організму.

 

Вже з'явилася інформація, що платформою «HealthKit» зацікавилися різні медичні заклади. Так, американська Клініка Мейо тестує сервіс, який попереджуватиме пацієнтів про тривожні результати, які зафіксує їхній «Apple», а потому допоможе записатися на прийом до лікаря. Програму «HealthKit beta» випробовують і Клівлендська клініка та медичний центр «Kaiser Permanente».

 

Серед інших компаній, що зацівилися програмною «HealthKit», «Epic Systems», «Allscripts» та «Nike». Нещодавно «Apple» уклали угоду з колись найзапеклішим ворогом «IBM». Тобто, й «IBM» неодмінно долучиться до розробки додатків, пов'язаних з доглядом за здоров'ям.

 

На ринку розумних пристроїв «Apple» має конкурента – компанію «Google». Вона завершує роботу над власним аналогом «HealthKit». «Google Fit» мав би бути доступним на наступній версії операційки «Android» – «Android L». Як і програма від «Apple»,  «Google Fit» стане централізованою екосистемою, що синхронізуватиме дані про здоров'я людини з різних пристроїв, що працюють на базі «Android».

 

«Google» уже веде переговори з низкою спортивних компаній (зокрема «Nike» та «Adidas») та компаній-виробників комп'ютерної техніки («Intel», «LG», «HTC»). На «Google+» навіть зараз існує спеціалізована спільнота розробників, що створюють програми для «Google Fit».

 

Проте інноваціям, пов'язаним з розробкою застосунків для догляду за здоров'ям, суттєво перешкоджають американські регулятивні органи, зокрема Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів. Співзасновник «Google» Сєрґєй Брін поскаржився: «Царину охорони здоров'я контролюють зі всіх боків. Займатися бізнесом у цій сфері – болісно».

 

Побоюючись тиску з боку Управління з санітарного нагляду, розробники нових телефонів можуть відмовитися від ідеї використовувати всі можливості програми. Нещодавно керівництво Управління повідомило «Apple»: ймовірно, програмне забезпечення контролюватимуть вони, адже обладнані медичними сенсорами пристрої стають медичними приладами. А програми, які стежать за медичними показниками (наприклад, рівнем глюкози), є «діагностичними». Навіть через них увесь пристрій може стати об’єктом контролю з боку Управління.

 

Правник, колишній держслужбовець Скотт Ґоттліб у співавторсті з юристом Колін Класмаєр у статті для «The Wall Street Journal» звернули увагу: американська бюрократія перешкоджає компаніям, що розробляють гаджети й мобільні додатки, призначеня для догляду за здоров'ям.

 

Автори відзначають: Управління з санітарного нагляду США вже впродовж 30 років не може виробити послідовний метод, в який би здійснювали регулювання відносини «виробництва-експлуатації» програмного забезпечення медичного призначення. Інновації останніх років ще більше ускладнюють контроль.

 

З 90-х ХХ ст. Управління вело невиправдану практику регулювання через вказівки, а не через чіткі правила. Щоразу, коли з'являються технологічні новинки, чиновники вирішують: відкрити їм шлях на ринок чи ні. Призначенням різних експертиз держструктури затягують винесення вердикту. Так інновації можуть упродовж тривалого часу залишатися у підвішеному стані.

 

Двозначність інструкцій, тяганина, пов’язана з тестуванням продукту змушують добиватися схвалення від Управління для кожної нової розробки. В результаті прогрес відбувається зі швидкістю равлика, – констатують правники у «The Wall Street Journal». Але ж навіть не всі прилади й програми призначені для першочергового медичного застосування.

 

Представники бізнесу скаржаться: Управлінню потрібно просто запровадити чіткі та зрозумілі правила. Їх технологічні компанії мусили б дотримуватися, і не потрібно було би витрачати мільйони на адвокатів та консультантів. І прогрес у галузі відбувався б значно швидше.

 

Мобільні пристрої з медичним програмним забезпеченням важко назвати повноцінними медичними апаратами, які потрібно строго регулювати. Апарати лише фіксують певні показники організму (метаболічні процеси, функціонування серця тощо), щоб користувачі мали більше інформації й уважніше стежили за здоров'ям.

 

Автори статті закликають Управління з санітарного нагляду США відмінити експертизи для більшості мобільних застосунків, пов'язаних з медициною.

 

Спільно з компаніями Управління могло би розробити загальні технічні стандарти безпеки, точності та захисту даних. Слід припинити практику експертиз та затверджень для кожного оновлення смартфонів чи програм.

 

Сьогодні Управління з санітарного нагляду США здійснило експертизу та схвалило лише близько 100 медичних застосунків. І проблема не тільки в недосконалому режимові регулювання. Проблемою є бюрократична тяганина, що забирає в розробників час і сили, необхідні для створення технологічних новинок. 

 

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням: http://online.wsj.com.

 

20.08.2014