Наукова брехня

Скандал навколо двох японських експериментів, які досліджували процес становлення специфічних стовбурових клітин, загострюється. 16 червня на прес-конференції Яманасівського університету експерт з клонування Теругіко Вакаяма заявив: генетичний аналіз встановив, що STAP-клітини, про які йдеться в сумнозвісному досідженні  Гаруко Обоката, дійсно стовбурові та належать до того ж мишачого штаму, з яким працювала вчена. Проте вони не належать її піддослідним тваринам.

 

 

 

 

Тільки п'ять місяців тому Гаруко Обоката, молода японська вчена та провідна автор, як зазначено в журналі «Nature», запропонувала на диво простий метод продукування стовбурових клітин; співавторами публікації були пан Вакаяма та інші відомі дослідники. Науковці стверджували, що достатньо зовнішнього подразника – кислоти, щоб перемотати назад біологічний годинник з допомогою білих кров'яних тілець. Мовляв, їм удалося повернути клітини тіла новонароджених мишенят у стан ембріонального розвитку за допомогою лимонної кислоти.

 

Утворені клітини в природі є тільки в ембріонів, яким кілька днів: плюрипотентні клітини, здатні утворювати майже всі тканини. Обоката назвала своє досягнення STAP (Stimulus-triggered acquisition of pluripotency); акронім розшифровується: «стимульоване набуття плюріпотентності». Ці STAP-клітини повинні бути ще універсальнішим, ніж ембріональні стовбурові клітини.

 

Новина через ЗМІ сколихнула наукову спільноту цілого світу. Те, що результати дослідження могли сфальсифікувати, на думку спало дещо пізніше.

 

Виглядає, що дослідниця з Інституту фізико-хімічних досліджень RIKEN в Кобі навмисне обманула. Вакаяма ще в березні вимагав відкликати суперечливу публікацію. Він ініціював проведення генетичного аналізу сумнівних клітин через третіх осіб. Обоката на своїй правоті не наполягала. Вакаяма вважає себе співучасником обману, адже сліпо довірився вченій, що, крім всього, здобувала освіту й у Гарварді. «Я мусив би впевнитися в достовірності хочаби частини даних, про які йшлося в статті», – визнає він на прес-конференції. Чи є реальні підстави для того, щоб наполягати на існуванні так званих STAP-клітини – питання наразі відкрите.

 

Багато науковців вважають, що практика публікування результатів експериментів тепер мусить змінитися. Дослідник стовбурових клітин Ганс Шьолер з Мюнстера дає пораду в журналі «Science»: «Повторіть експеримент одразу ж. Нехай хтось інший з лабораторії перевірить вас до того, як це зробить світ».

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Оригіназ за посиланням http://www.sueddeutsche.de

26.06.2014