Поширена думка, що уроки музики в дитинстві розвивають інтелектуальні здібності, не знайшла підтвердження. Дослідження американських психологів з Гарвардського університету не виявили кореляції між уроками музики і рівнем інтелекту в середньостроковій перспективі (впродовж декількох тижнів), – повідомляють учені в журналі PLoS ONE. Проте науковці цілком не виключають можливості позитивного впливу занять музикою на інтелект дитини. Загалом, зв’язок між музикою і інтелектом є складною і багатогранною проблемою, і щоб розставити тут крапки над «і», потрібне ще не одне дослідження, - резюмують вчені. 

 

 

Як виявилося, явної кореляції між уроками музики і інтелектом не простежується.

 

«Діти, які брали уроки музики, загалом не виконують інтелектуальні завдання краще, ніж ті, хто ходили на малювання чи взагалі не займалися додатково. Загалом, ми дійшли висновку, що до результатів попередніх досліджень, які виявили кореляцію між високим рівнем інтелекту і заняттями музикою, потрібно ставитися з обережністю», – пише психолог Самуель Мер з Гарвардського університету. Щоб дослідити зв’язок між заняттями музикою і рівнем когнітивних здібностей, психологи розділили 29 пар батьків і їхніх чотирирічних дітей на дві групи. Одним проводили уроки музики, іншим – малювання. Після шести тижнів учені протестували чотири області розумової діяльності малюків: лексичний запас і математику, а також дві сфери просторових здібностей. Вони виявили незначні відмінності стосовно просторового мислення: діти з музичної групи показували кращі результати в одній сфері, діти з групи малювання – в іншій. Але Мер підкреслив: «Ефект був дуже незначним, а його статистична значимість в кращому випадку – маргінальна». Проте дослідження було маленьким, охоплюючи лише 14 і 15 дітей з кожної групи. 

 

Потім психологи зібрали більше даних і повторили дослідження з 45 сім’ями. Половина знову отримала уроки музики, а інша була контрольною групою, яка не отримувала уроків взагалі. І у цьому випадку позитивного ефекту на інтелект від музичної освіти в ранньому дитинстві так і не вдалося встановити.

 

«Музика є древньою діяльністю, унікальною для людей, – говорить Самуель Мер. – Найдавніші флейти, які знаходили археологи під час розкопок, мають 40 тисяч років, а пісні людей – ще давніші. Кожна культура світу має свою музику, в тому числі й музику для дітей. Музика говорить про те, що означає бути людиною, і в будь-якому разі було б дурістю, не вчити її наших дітей».

21.12.2013