МРП: пошук нових імен

Молода Республіка поетів – одна з акцій Міжнародного літературного фестивалю, яка проводиться уже дев’ять років поспіль. Вона була заснована житомирським поетом і художником Іллею Стронґовським. Цього року, щоб потрапити на МРП, потрібно було виконати такі умови: мати не більше 25 років, заповнити за поданим зразком заявку на участь і подати добірку з десяти неопублікованих віршів у електронній формі до кінця липня.

 

Павло Коробчук, член журі МРП - 2013.

 

Надійшло близько ста добірок від авторів, серед яких були студенти, а також молоді вчителі, юристи, математики, рекламісти. Отож поезію, як і в усі часи, пишуть не лише філологи. Члени жюрі прочитали надіслані твори і відібрали чотирнадцять добірок, які, на їхню думку, виявилися найсильнішими. Ім’я переможця було визначено після тривалих обговорень. Ним став Лесик Панасюк, фаховий філолог, який здобуває ще одну спеціальність у Київському Національному торгівельно-економічному університеті – менеджера з питань маркетингу і реклами. Ось кілька рядків з його вірша:

Яблука зробились такими зеленими
наче вікна трави
відчиняємо вікна
щоб знаходити брунатних чоловічків трави

Розріж мене тут
знайди мій п’ятий колір
вдар мене струмом
я намальований тут біля тебе

 

У цьогорічному списку лауреатів МРП поряд зі знаними є і поки що невідомі імена: Євген Яворський, Михайло Жаржайло (лауреат премії «Смолоскип» за 2012 рік), Марта Мохнацька, також Оксанка Гаджій, Лесик Панасик, Ольга Перехрест (переможець Західноукраїнського поетичного батлу на Франко.Місії), Геннадій Бєляков, Олег Богун, Елла Євтушенко, Роман Штігер (автор збірки «Невірші»), Василь Пастушина, Наталя Боровик, Катерина Рудик та Єлизавета Романчук.

 

Наталя Боровик, лауреат МРП - 2013.

 

Цього року поезію оцінювали учасники проету «Цілодобово2»: Павло Коробчук, Богдан-Олег Горобчук та Олег Коцарев. Павло Коробчук поділився своїми враженнями і спогадами про Молоду Республіку Поетів:

«Я особисто вперше беру участь в журі конкурсу Молода Республіка поетів. Загальні тенденції, як і загальна середня температура у кожній молодій літературі, – невтішні. Але це нормально: кількість пережаває над якістю, і з цього варива мусять вигулькнути кілька якісних авторів. Я для себе мав чотири лідера, і всі з них, як виявилося, були серед обраних нами авторів. Маю мотиваційну історію. Кілька років тому я подавався на МРП як учасник, коли ще підходив за віковим цензом. Але переміг тоді поет, прізвища якого зараз не можу пригадати. Якби я й згадав, то ніхто інший би не знав, хто це. Тому – навіть якщо ви не перемогли – працюйте, не покладайте рук!»

 

Олег Богун, лауреат МРП - 2013.

 

Богдан-Олег Горобчук говорить про перспективи розвитку та розширення діяльності МРП надалі:                       

«Добірки поезій, подані цьогоріч на конкурс МРП, були досить нерівними. Серед них траплялися такі, які сміливо можна було би включати в серйозні літературні антології, або навіть брати за основу поетичних книжок. Але близько половини - це суцільна графоманія, вірші, недбалі за формою та банальні за змістом. Цікаво, що якогось "середнього" рівня було небагато - здебільшого траплялися або досить сильні збірки, або ж геть слабкі. Тому особисто мені здається, що гарною ідеєю було би щороку видавати альманах МРП, де були би зібрані усі хороші добірки. Принаймні - в форматі електронної книги».

Коцарев, на відміну від Коробчука, підсумовує, що загалом цьогорічні апліканти були високого рівня, і дає кілька корисних порад молодим поетам на майбутнє:

«Надзвичайно банальна фраза, але мені справді багато чого сподобалося серед текстів учасників МРП. Дуже переконливий показник цього - те, що я не помітив тексти декого з уже знайомих мені та навіть деякою мірою улюблених авторів (чому я їх не впізнав? лише тому, що загальний рівень був високим і, перепрошую, рівним). Але є в мене й загальні критичні побажання-поради. За великим рахунком, їх два. По-перше, закликаю поеток і поетів активніше плекати власну індивідуальність і несхожість на інших. Не зловживайте модними інтонаціями, шукайте нових поворотів, читайте стилістично різних авторів, експериментуйте! А по-друге, не забувайте про елементарну грамотність. Коли вона є, її, звісно, не видно, про неї не думається, вона не є цінністю. Зате безграмотність псує навіть чудовий, талановитий текст. Тим паче, нам, українським поетам, пощастило з правописом і граматикою - вони доволі прості, порівняно з деякими іншими мовами. Ну, і ще разок привітаю всіх учасників і переможців. Смачної вам літератури!»

 

Щороку Молода Республіка впевнено підтверджує статус однієї з найкращих платформ для поетичного старту. Хоч я і схильна скептично ставитися до творчості молодих поетів, можу з певністю сказати: МРП – саме той поетичний конкурс, що завжди відкриває варті уваги нові імена, адже 14 хороших молодих поетів із 96 – це таки багато! Сподіваюся, автори дослухаються порад членів жюрі і через кілька років ми почуємо оригінальні вірші нового покоління українських поетів. А поки можемо лише спостерігати за їхнім розвитком та чекати наступної Молодої Республіки.

 

Фото - з офіційної сторінки фестивалю.

25.09.2013