Завжди на зв'язку, завжди в загальному доступі – реалії сучасності: нові технології завжди і скрізь передають новини. Але які наслідки для мозку має постійний потік інформації? Шведський дослідник попереджає: ми позбавляємо орган мислення так званого холостого ходу – пауз, які необхідні мозку, щоб переробити отриману інформацію. А це може призвести до перевантаження короткочасної пам'яті.

 

Всупереч поширеній думці, мозок людини активний навіть у періоди відпочинку, коли мріють чи навіть дрімають. «Наш мозок влаштований так, що завжди перебуває в активному стані, – говорить Ерік Фразен з Королівського технологічного інституту в Стокгольмі. Це може здатися «марнотратством», але в цей час встановлюються спогади й інформація переходить з короткочасної до довготривалої пам'яті».

 

Але через сучасний спосіб життя така фаза розслаблення мозку зазнає утисків: на автобусних зупинках, у приймальні лікаря або в метро ми використовуємо смартфони та планшети, які постійно поширюють новини про події у світі. Й інформація, в першу чергу, надходить до короткочасної пам’яті.

 

«Цей вид пам’яті допомагає фільтрувати ту інформацію, яка нам потрібна, – каже Фразен. – Вона працює, коли ми онлайн, і зберігає побачене там». Проблема полягає в тому, що короткочасна пам'ять має обмежений об’єм – як оперативна память комп'ютера.

В комп'ютерній моделі мозкових функцій Фразен визначив, що людина може помітити й запам'ятати три-чотири речі одночасно. Якщо спробувати запам’ятати більше, то можна перевантажити систему, й дані з нею зникнуть. Це може статися, наприклад, якщо під час роботи сидіти в чаті та на Facebook і при цьому працювати з великими обсягами інформації зразу. Стимули, що надходять разом з різними змістами, потребують обмежений ресурс – простір в людській оперативній пам'яті.

 

Таке перевантаження не тренує пам'ять, воно послаблює її через постійний наплив нових даних, – каже науковець. Об'єм пам'яті зменшується, а обробка інформації більше не функціонує як слід. Якщо ще й не виділяти час на відпочинок, тоді пам'ять не дасть раду з перевантаженням і втратить всю збережену інформацію. «Технологія заповнює мозок в період бадьорості, та все ж потрібен час для переробки інформації – інакше з часом процеси короткочасної пам’яті вийдуть з ладу», – каже Фразен.

25.09.2013