Сланцевий газ і депутати: думка еволюціонує

Сесія Івано-Франківської обласної ради погодила Угоду про видобуток сланцевого газу на Олеській площі. Частину пропозицій депутатів враховано в Уряді, погоджено з «Шевроном» і внесено до нового проекту Угоди. Губернатор області та міністр палива й енергетики назвали це перемогою і великим кроком на шляху до енергетичної та політичної незалежності України. Однак для набуття чинності Угоді бракує ще одного кроку — схвалення в обласній раді Львівщини, сесію якої з цього питання призначено на 1 жовтня.

 

Олеська площа — це 6 тисяч 234 м кв. у Львівській та Івано-Франківській областях

 

20 вересня Івано-Франківська обласна рада схвалила Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах Олеської ділянки. Друга спроба виявилась успішнішою за першу. Нагадаємо, що рівно місяць тому, 20 серпня, Угоду франківські депутати не підтримали, оскільки в ній не було враховано пропозиції робочої групи, що працювала в області над вивченням Угоди. Отже, Уряд скерував на Франківщину новий проект Угоди, в якому врахував 14 пропозицій та застережень обласних депутатів у повному обсязі та частково ще 35. У засіданні сесії знову, як і під час першого розгляду питання, взяли участь міністр палива та енергетики Едуард Ставицький і голова ОДА Михайло Вишиванюк, а ще був присутній герой України Юрій Шухевич.

 

Зокрема, міністр наголосив на тому, що уряд врахував головну вимогу депутатів: 10% від прибутку держави внаслідок реалізації Угоди виділяти на Івано-Франківську та Львівську області.

 

Своєю чергою, Юрій Шухевич закликав депутатів перестати «рахувати доляри» і нарешті «рішитись скинути газову петлю, бо вона нас насмерть затягне». І навіть якщо є певні екологічні ризики, то вони є менш значущі, ніж енергетична незалежність держави, арґументував пан Шухевич.

 

Оптимістично щодо голосування висловився і сам голова обласної ради Василь Скрипничук, спрогнозувавши, що консенсусу, очевидно, буде досягнуто. Хоч сам і не голосував, підтримуючи рішення своєї фракції не брати участі у нинішній сесії. Але про позицію «Свободи» трохи згодом.

 

Отож сподівання голови таки підтвердились: з 81 депутатів, присутніх у сесійній залі (загалом їх є 114), за угоду проголосували 62, 11 утримались і 1 був проти.

 

За що проголосували?

 

З повним текстом нової редакції Угоди (загалом 226 сторінок) можна ознайомитись на офіційному сайті Івано-Франківської обласної ради. А коротко суть така.

 

Договірна ділянка площею 6 тисяч 234 м кв. лежить у межах Івано-Франківської та Львівської областей. Термін дії Угоди — 50 років. Роботи, за документом, поділяються на два етапи — геологічного вивчення (5 років) та пілотної і промислової розробки.

 

На першому етапі передбачене буріння 13 розвідувальних свердловин: вісім вертикальних і п'ять горизонтальних з використанням технологій гідророзриву. Об'єктом дослідження є глинистий сланець, що залягає на глибині 2 тисячі метрів. Загальний бюджет програми робіт з геологічного вивчення сягає 350 мільйонів доларів.

 

Процентна частка держави у прибуткових вуглеводнях може становити від 17 % до 40 %. Решта відходить інвесторам. Державну частку обчислюють залежно від обсягу видобутку: що більший видобуток, то більша частка держави. З цієї частки, за Угодою, 10 % вуглеводнів або їх грошового еквіваленту підлягають передачі Івано-Франківській та Львівській обласним радам чи уповноваженим організаціям для реґіональних потреб областей. Порядок, умови й терміни передання буде обумовлено окремим договором між Урядом та облрадами, який мають укласти протягом 180 днів від дати набуття чинності Угоди. В цьому договорі буде вказано і пропорції розподілу відсотків між областями. Варто зауважити, що інвестори не відповідають за цей розподіл. І ніхто від них не має права нічого вимагати. Це справа тільки держави та обласних рад.

 

В інформаційно-аналітичній записці до Угоди є застереження щодо цих 10 відсотків. Зокрема, їх виділення не передбачене в Бюджетному кодексі України і потребує ще внесення змін до законодавства України.

 

Не все так гладко

 

Саме цей факт занепокоїв депутатів. Та не тільки цей. Найконтроверсійнішим в історії свого депутатства назвав питання погодження Угоди голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Юрій Романюк у коментарі для «Z»: «Питання погодження Угоди щодо видобутку сланцевого газу стало дуже важким для депутатів. І перед сесією, і під час неї відбулись гострі дискусії. Це справді було нелегке рішення. Тому що, з одного боку, ми розуміємо необхідність газової незалежності України, а з іншого — угода з "Шевроном" просто ніяка. Вона нічого не дає області, а її умови після набуття чинності не можна буде змінювати — ні при іншій влади, ні при іншому президенті, ні при яких обставинах. Так зазначено в самій Угоді. А цей документ укладається на 50 років, і віддаємо ми інвестору третину області!

 

Тих десять відсотків для області, які нібито враховані в Угоді, законодавчого підґрунтя не мають. Про це йдеться й в аналітичній записці до Угоди. Міністр обласним депутатам пообіцяв, що необхідні зміни до законодавства будуть внесені на найближчій сесії ВРУ вже у вівторок. Просив повірити йому на слово, як міністру.  Але чи внесуть ці зміни насправді? Чому не внесли ще до початку сесії обласної ради? Тож депутати обласної ради не повірили слову міністра і прийняли рішення в пункті першому погодити Угоду, а в пункті другому зауважили, що погодження вступає в силу після внесення необхідних змін до Бюджетного кодексу України. Та все це вилами по воді писано. У нашій державі, з нашою судовою системою ніхто потім нічого не доведе. Угоду підтримали — от і добре. А що там у пункті другому вказано, це вже не так важливо.

 

Щодо питань екології, це взагалі лірика. Так, уряд врахував на папері застереження обласної ради, але як ми будемо перевіряти дотримання екологічного законодавства, якщо це буде закрита територія. Ну, прийдуть депутати з перевіркою — а там охорона. І наша міліція буде на їхньому боці, бо в угоді вказано, що об'єкт перебуває під охороною іноземного інвестора. Депутати не будуть мати сюди доступу. І нічого ми проконтролювати не зможемо».

 

Все-таки протиснули

 

Після закінчення сесії голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк заявив представникам ЗМІ: «Від цієї угоди користь отримає в першу чергу Україна, бо вона отримає енергетичну незалежність, яка напряму пов'язана з політичною незалежністю нашої держави. Область отримає тисячі високооплачуваних робочих місць, додаткові кошти у бюджет, соціальну підтримку для населених пунктів, де будуть проходити роботи (йдеться про школи, садочки, ФАПи, дороги). Це у них («Шеврону» — Авт.) в практиці так заведено. Отримаємо високу культуру виробництва. Щодо "страшилок" про екологію, то в нас є університет нафти і газу, який буде за цим слідкувати. До того ж маємо світовий досвід, адже сланцевий газ видобувається вже десятки років. І ще ніде не було жодних екологічних проблем. Наш університет буде співпрацювати з Канадським університетом, який має досвід у дослідженнях видобутку сланцевого газу. Зрештою, наші вчені з Прикарпаття дали позитивний висновок. За ними буде закріплена відповідальність за моніторинґ екологічної ситуації».

 

Еволюцією думки депутатів назвав Михайло Вишиванюк сьогоднішнє рішення, а час — основним фактор, який спрацював на цю еволюцію. Депутати ж бо мали досить можливостей детально ознайомитись з усіма матеріалами.

 

Едуард Ставицький, своєю чергою, теж наголосив на соціальному розвитку територій і газовій незалежності України. А також повідомив, що у ВРУ вже зареєстрований законопроект про зміну Бюджетного кодексу, аби стало можливим перераховувати областям тих 10 відсотків, що зазначені в Угоді.

 

На тому, що центральна та місцева виконавча влада спрацювала як єдиний злагоджений механізм, наголосив і голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді Василь Попович: «Нас на сесії не було, тому нам не дуже коректно коментувати її рішення. Але видно, що вдалось змобілізувати масу — зібрали на сесію всіх, кого могли. Адже середня явка депутатів на засідання становить близько 80 осіб. А тут без "Свободи" було 81. Можна зробити висновок, що владі було дуже важливо це рішення таки провести. Якби ми брали участь в цій сесії, то домагалися б поіменного голосування. Щоби були відомі імена депутатів, хто "проти", хто "за". Бо рахування рук "вручну" — це неефективна практика, оскільки не виключає помилок при підрахунку. Але так в нашій обласній раді відбувається більшість голосувань. Ми чи не єдина обласна рада, яка не має електронної системи голосування».

 

«Свобода» сесію зіґнорувала

 

Сама ж «Свобода» ні в голосуванні, ні в засіданні сесії участі не брала взагалі. Відповідну заяву на початку сесії зачитав очільник фракції Василь Попович. Зокрема, він зазначив, що «Свобода» обурена тиском та політичним шантажем, які до неї застосовують, публікаціями неправдивих, наклепницьких матеріалів у ЗМІ, зокрема у львівському «Експресі». Попович вважає безглуздими такі напади на «Свободу», бо сама вона, маючи 18 депутатів, у обласній раді нічого не вирішує. Головний «свободівець» зазначив, що партію поставили перед тупиковою ситуацією — адже коли вона проголосує «за», скажуть, що взяли хабар, проголосує «проти» — звинуватять у зриві голосування.

 

З цих міркувань «Свобода» самоусунулась від ухвалення рішення. А відповідальність публічно переклала на тих, хто здійснює провокації проти неї, а фактично — на всіх депутатів, які не покинули сесійної зали і брали участь в голосуванні.

 

До слова, у сесійній залі залишився і голова обласної ради, «свободівець» Василь Скрипничук, який провадив засідання. Але, як зазначалось раніше, участі у голосуванні не брав.

 

Щодо самої угоди, то пан Попович зауважив: «Ми вносили 137 поправок. З них враховано 14 і ще частково 35. Вважаю, що нас мало почули, мало врахували наших зауважень. Але побачимо, як буде працювати інвестор, як він буде чути місцеві громади…».

 

В кулуарах кажуть, що «Свободі» банально не поступила команда «зверху» брати участь у голосуванні.

 

Далі буде…

 

1 жовтня має відбутись сесія Львівської обласної ради, на якій розглядатимуть питання погодження Угоди про видобуток сланцевого газу. Міністр Ставицький висловив своє переконання, що «львівська команда прийме таке ж виважене рішення на користь нашої держави, як й івано-франківська». І на кінець жовтня — початок листопада прогнозує підписання самої угоди.

 

Івано-Франківська обласна рада прийняла удар на себе, першою взявшись до вирішення питання. Фактично івано-франківські депутати «вибили» десять відсотків для потреб двох областей. Львівській обласній раді залишається втримати позицію. Бо їхній сесії, якщо вірити обіцянкам міністра, має передувати внесення змін до Бюджетного кодексу. Тож побачимо, чи Ставицький приїде до Львова з новими обіцянками, чи укладення договору між Урядом та обласними радами вже матиме законодавче підґрунтя.

 

21.09.2013